İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çarşamba Toplantıları'nda konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, önemli açıklamalar yaptı. Yapımına başlanan Çandarlı Limanı'nın İzmir'e ve İstanbul'a faydalı olmayacağını öne süren Arkas, Çandarlı yerine İzmir Alsancak Limanı'na yatırım yapılması gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve CHP İl Başkanı Ali Engin'in de katıldığı Tarihi Havagazı Fabrikası'ndaki toplantıda ilk önce söz alan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran ise yaz döneminin ardından çalışmalara yoğun bir şekilde başladıklarını belirterek, dernek üyelerinden devam eden projelere daha çok destek vermelerini istedi.

NELER SÖYLEDİ
BÜYÜK GEMİLER GELMELİ

Lucien Arkas, konuşmasının büyük bir bölümünü İzmir Alsancak Limanı'na ayırdı. Arkas, liman olmadan İzmir'in büyümesinin mümkün olmadığını belirtti. Arkas, İzmir Alsancak Limanı'na daha büyük gemilerin gelebilmesi için yapılması istenen Körfez taramasının ve havalimanının büyütülmesinin İzmir'in EXPO 2020 adaylığı kadar önemli olduğunu vurguladı. Arkas, Alsancak Limanı olmadan İzmir'in büyümesinin mümkün olmadığını dile getirirken, körfez taramasının kent halkı ile uzlaşarak en kısa süre içinde tamamlanması gerektiğini, aksi takdirde İzmir'in Efes gibi olacağını söyledi. Arkas, İzmir halkının kamuoyu oluşturması halinde Ankara'da bu işi takip ederek kısa sürede başlaması için çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi.

OTURUP BEKLEYELİM Mİ

EXPO ile ilgili bir soruya da yanıt veren Arkas, "EXPO, İzmir'e çok şey katacak. Ancak EXPO 2020'ye daha 8 sene var. Oturup EXPO'yu mu bekleyeceğiz. EXPO önemli. Ama İzmir EXPO ile kurtulmaz. EXPO için elimizden geleni yapalım. EXPO, İzmir'i kalkındıracak. EXPO'daki çok seslilik, sessizlikten daha iyidir. Fakat İzmir için liman derinliği ve havalimanının büyütülmesi EXPO'dan da daha önemlidir" dedi. 

İKİNCİ İŞ ÖNERİSİ 

İşadamlarına da tavsiyelerde bulunan Arkas, kendisinin 27 yaşında İstanbul'da şube açtığını belirterek, İzmirli işadamlarının dünyaya açılması gerektiğini söyledi. İzmirlinin ürettiğini İzmir dışında nasıl satarım diye vaktinin yarısını harcamasının küreselleşen dünyada şart olduğunu vurgulayan Arkas, "Buranın dışında başka yerde de ikinci bir iş yapabilirsiniz. Çıkın şu İzmir'den biraz. İzmir'den ben çıktım. 40 senemi aldı. Bu küreselleşen dünyada dışa açılmadan olmaz. Türk müteahhitler paranın çoğunu yurtdışında kazandılar. Etrafta çalışılabilecek pek çok yer var. Biz de Gürcistan ve Azerbaycan'da büro açtık. Hazar'ın öbür tarafına geçeceğim. Bunun yanında zor olan Batı Afrika ülkelerine de seferler başlattık" diye konuştu. 

ALSANCAK ÖNEMLİ

Çandarlı Limanı ile ilgili de görüşlerini açıklayan Arkas, "Çandarlı Limanı'nın inşaatı devam ediyor. Bu, İspanyolların bir projesiydi. Bunun İzmir ve İstanbul'a hemen faydasının olacağına düşünmüyorum. Kaç asırlık bir limanımız var. Alsancak Limanı'na yatırım yapılması daha rasyonel gibi geliyor. Geri dönüşü daha hızlı olur" dedi. İzmir milletvekili Alaattin Yüksel'in limandaki AVM tartışmaları konusundaki görüşlerini sorması üzerine Arkas, "Herkes kendi yerinde, kendi işini yapsın. Limansa liman, AVM ise AVM. Bizim yaratma gücümüz kuvvetlidir" diye konuştu. 

"İzmir'de aidiyet duygusu çok fazla" 

"Genel Müdürlüğünüzü neden İstanbul'a taşımadınız" sorusunu yanıtlayan Lucien Arkas, bunun biraz duygusal olduğunu söyledi. Arkas, "İzmir'de aidiyet duygusu güçlü. Kuvvetli neferlerimiz var. İstanbul'da bu yok. Biz İzmir'de kalarak bir şey kaybetmedik. Tersine büyüdük. İzmir büyüyor ama İstanbul daha çok büyüyor. Biz de işlerimizin yüzde 65'ini İstanbul'da yapıyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim