Birleşik Krallık Bayraklı gemilere yıldız verilmesi, İngiltere Deniz Kazalarını Araştırması Şubesi (MAIB) tarafından, 2009-2010 yılları arasında İngiltere Bayraklı Evergreen gemilerinde emniyet önlemlerindeki yetersizlik nedeniyle ile üç can kaybına sebep olduğundan dolayı eleştirilmiştir.
Şirketin üst düzey yetkililerinden, şirket dahilinde bir ‘Emniyet Kültürü’ oluşturulmasını öncelik haline getirmeleri istenmiştir.

Nisan 2010’da Ever Excel isimli geminin başmühendisi,  yolcu asansörü ile asansör şaftı arasında sıkışarak hayatını kaybetmiştir. Mühendis hayatını kaybettiği sırada Ever Excel gemisi, Tayvan’ın Kaohsiung Limanı’nda çevre yönetmeliği denetimine tabi tutulmaktaydı ve bu denetimde asansörün arka kısmı yağ kalıntılarına karşın araştırılmaktaydı.

İkinci mühendis, asansörün üzerine açılan kapağı açamamış olup, başmühendis sorunu çözmek için müdahil olmuştur. Amacını belirtmeden, kapak vasıtası ile asansörün üzerine çıkan başmühendis, kapağı arkasından kapatmıştır.

Bu sırada, Başmühendisin asansör kontrolünü manuel olarak ele aldığını sanan ikinci mühendis asansör kontrollerini tekrar açıp kapatmış, hızla tırmanan asansör, başmühendisi sıkıştırmış ve hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

Başmühendisin amacının ne olduğu tam bilinmemekle birlikte, muhtemelen asansörün üzerindeki kapının kilit sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmeye çabalamaktaydı.

MAIB yaptığı açıklamada ‘Meydana gelen kazayı engelleyebilecek olan tüm güvenlik önlemleri göz ardı edilmiş, sıfırlanmış veya atlanmış olup, asansör bakımının doğurabileceği riskler görmezden gelinmiştir’ diye belirtmiştir.

Bunun yanı sıra, MAIB, Ever Elite ve Ever Smile gemilerinde meydana gelen kazalarda ölen denizcileri de hatırlamıştır. Evergreen söz konusu kazaların ardından, gemilerine uygulanmak üzere spesifik talimatlar vermiştir. Ancak, kazaların ardındaki esas nedenlere değinilmemiştir. ‘Yapılan soruşturmada Evergreen’in emniyet yönetim sistemi, uluslararası standartlarla örtüşmesine rağmen, uygulamada ciddi hataların olduğu saptanmıştır. Pek az risk değerlendirmeleri tamamlanmış, emniyetli çalışma sistemleri kurulmamış olup, işletme izinleri uygun bir şekilde kullanılmamıştır. İletişim verimli olmayıp, esas sebepler tespit edilmemiştir.’

Denizcilik ve Sahil Güvenlik Ajansı, Evergreen’in risk değerlendirme sisteminin ve işletme prosedürlerinin geliştirilmesinde yardımcı olmuştur. MAİB’in bildirdiğine göre, Evergreen, son olarak, güvenlikle ilgili bilinçlendirme ve asansör bakımı konularında ilave eğitim programları geliştirmiş olup, bünyesindeki gemilere emniyetli işletim hakkında talimatlar göndermiştir.

Editör: TE Bilişim