EUROPORT İSTANBUL 2009 SEMİNERLERİ İLE TÜRK DENİZCİLİK SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI.

Bu Yıl 10.’su gerçekleştirilen Exposhipping Europort İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı bünyesinde düzenlenen ve Türk denizcilik sektörü, AB bütünleştirilmiş denizcilik politikaları ve kriz konularına ağırlık verilen seminer programları, 26 ve 27 Mart tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde konusunun uzmanlarıyla tartışılarak denizcilik sektörünün nabzı tutuldu.

Deniz Ticaret Odası’nın düzenlediği; Türkiye’de NTSR Fuarcılık, uluslararası alanda ise AHOY Rotterdam tarafından yürütülen ve 25- 28 Mart tarihleri arasında 10.’su gerçekleştirilen Exposhipping Europort İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuarı bünyesinde, VİRA Haber Dergisi işbirliği ile organize edilen seminer programlarının,   ‘’ AB Bütünleştirilmiş Denizcilik Politikası ve Kriz Dönemi Uygulamaları’’, ‘’AB Denizcilik Müktesebat ve Uygulamalarında Gelişmeler ve Türk Denizciliğine Muhtemel Etkileri’’  ve ‘’ Türk Denizciliğinin Rotası ve Hızı’’ gibi konuları İstanbul Fuar Merkezi'nde ele alındı.

26 Mart Perşembe günü düzenlenen seminerler T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu'nun katılımı ile gerçekleşti. 26 Mart günü iki ayrı başlık altında incelenen seminer programı çerçevesinde ilk oturumu Türkiye AB Vakfı Genel Sekreteri Doç. Dr. Uğur Özgöker yönetti. Doç. Dr. Uğur Özgöker'in yönettiği ilk oturum 13.30’da başlayıp 15.00’ de sona erdi. Genel olarak ‘’AB Bütünleştirilmiş Denizcilik Politikası ve Kriz Dönemi Uygulamaları’’ adı altında incelenen ilk oturumun alt konuları ise; ‘’AB Bütünleştirilmiş Denizcilik Politikasının Hedefleri ve Denizcilikte Bütünleşik Yaklaşım’’, ‘’ Bütünleşik Bakış Açısı ile Denizlerin Sürdürülebilir Kullanımının Maksimize Edilmesi’’, ‘’ AB Bütünleştirilmiş Denizcilik Politikası İçin Eylem Planı’’, ‘’10 Yıllık Denizcilik Stratejisi( Kriz Dönemi Uygulamaları) ‘’ olarak ele alındı.

26 Mart Çarşamba günü Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri ve aynı zamanda Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak'ın yönettiği ikinci oturum ise 15.30’ da başlayıp 17.00’ de sonlandı. AB Denizcilik Müktesebat ve Uygulamalarında Gelişmeler ve Türk Denizciliğine Muhtemel Etkileri ana teması altında incelenen alt konular ise ‘’ Son Dönem AB Faaliyetleri ve Gelişmeler’’, ‘’ Erika III. Deniz Emniyeti Paketi’’, ‘’AB Deniz Stratejisi’’, ‘’ AB Gemi Geri Dönüşüm Stratejisi’’, ‘’AB Gemi Kaynaklı Hava Kirliliği Kuralları ve Yeni Çözümler’’ başlıkları altında incelendi.

27 Mart Cuma günü ise Yaşar Duran Aytaş yönetiminde 15.00’de başlayıp 17.00’de biten program dahilinde gemicilik, gemi inşa ve gemi sanayi, limancılık, deniz turizmi, gemi geri dönüşüm, gemi yan sanayi sektörlerine ağırlık verilerek bu sektörlerin rotası ve hızı ele alındı. 

Exposhipping Europort İstanbul 2009 Fuarı, ekonomik kriz ile birlikte denizcilik sektörüne yansıyan durgunluğun aşılması için bir fırsat yaratarak  sektöre canlılık ve hareketlilik getirdi. Katılımcılar tarafından fuara gösterilen yoğun ilgi, sektördeki son gelişmeleri öğrenebilecekleri bir platform oluşturan seminer etkinliğine de yansıdı.

Editör: TE Bilişim