"Eskiyen Yolcu Gemileri Yüzer Okul Olsun"

Onural, global ekonomik krizin etkileri nedeniyle sefer yapamaz hale gelen feribotların ‘Yüzer Okul’ olarak kullanılabileceğini belirtti
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanvekili Bülent Onural, global ekonomik krizin etkileri nedeniyle sefer yapamaz hale gelen feribotların ‘Yüzer okul’ olarak kullanılmasını önerdi.Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi’nin Mayıs ayı Meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh’un yurtdışında olması nedeniyle katılamadığı toplantıda Yönetim Kurulu Başkanvekili Bülent Onural, birçok kişiye hayal gibi gelen bir projeden bahsetmek istediğini söyledi.
Fiziki değişiklik
Onural, global ekonomik krizin etkileri nedeniyle sefer yapamaz hale gelen feribotların ‘Yüzer Okul’ olarak kullanılabileceğini belirtti. Türkiye’de birçok geminin ekonomik kriz nedeniyle günümüzde kullanılamadığını kaydeden Onural, “Özellikle feribotlar sefer yapamaz hale geldi. Sefer bile planlamadılar. Özellikle feribotların iç keman dizaynları da okul uygulaması için on derece iyi. Bu gemilerimizi gerekli bazı fiziki değişiklikleri, yenilemeleri yaparak okul olarak kullanabiliriz” dedi.

Bedelini ödemek şartıyla yurtiçinden ve yurtdışından bir çok öğrencinin yüzer okulda coğrafya, sosyoloji, sanat tarihi ve en önemlisi olarak da denizcilik konuları ile ilgili öğrenim almak isteyeceğine dikkat çeken Onural, “Bu sayede öğrenciler geminin her gittiği limanda yeni bir kültürle karşılaşacak. Yurtdışı limanlarında farklı kültürleri görecek, öğrenecek. Ayrıca gemilerimizde hayat bulmuş olacaklar. Denizcilik eğitimi verildiğinde ise, durum çok daha önem arz ediyor. Geleceğin denizcileri simülatörlerde değil, bizzat bir gemide, yaşayarak denizciliği öğrenecekler” diye konuştu.

Global ekonomik krize rağmen denizcilik sektöründe nitelikli eleman bulunamadığına işaret eden Onural, eğitimli, bilgili, tecrübeli denizcilerin yetiştirilemediğini söyledi.Türkiye’de denizci olan bir gencin ortalama 3.5 yıl denizde kaldığını ardından ise karada çeşitli görevler alarak, karaya dönüş yaptığını ifade eden Onural, nitelikli eleman yetiştirme konusunda da denizcilik eğitimi veren okullarla işbirliği içerisinde gemilerde uygulamalı eğitim verilmesi gerektiğini bildirdi.
Tanıtım filmleri
Onural, lise öğrencilerine yönelik olarak çeşitli tanıtım filmleri ve gerekli izinler alınarak gemilerdeki yaşam şartlarının tanıtımına yönelik çalışmalar yapılmasının faydalı olacağını kaydetti. Öğrencilerin denizciliği tam anlamıyla öğrenmeden, bilmeden sektöre giriş yaptığını anlatan Onural, böylece denizciliğin çok daha iyi tanıtılabileceğini ve öğrencilerin gelecek hayatlarına yönelik hedeflerini daha iyi oluşturabileceğini dile getirdi.
Editör: TE Bilişim