Çin'in deniz taşımacılık şirketi Cosco Holdings, Pekin'in "eskisini hurdaya yolla-yenisini yaptır"  (scrap and build) sübvansiyon programı çerçevesinde 45 yeni gemi yaptıracak. Gemilerden 30'unun dökme yük gemisi, 15'inin ise konteyner gemisi olacağı açıklandı.

Şirket bu gemilerin dışında ayrıca beş  adet 14.000 TEU konteyner gemisi,  altı adet  81,600 dwt dökme yük gemisi ve dört  adet de 208,000 dwt dökme yük gemisi için yeni inşa çsiparişlerini sonuçlandırma aşamasında. 

Çin Cosco genel müdürü Jiang Lijun, konuşla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bize filomuzu ayarlamak ve daha rekabetçi hale getirmek bakımından yardımcı olacak. Yeni gemiler daha büyük, yakıt tasarrufu daha iyi ve daha çevre dostu gemiler olacak" dedi.

Çin'in uygulamaya koyduğu "Eskisini hurdaya ver-yenisini yaptır" sistemi, Çin tersanelerinde söküme gönderilen gemiler için gross tonaj başına 243 dolar sübvansiyon öngörüyor.

COSCO şirketi bu yıl içerisinde 1,4 milyon Gross Tonaj  toplamında 41 adet gemisini söküme göndereceğini açıkladı.

China Cosco şirketi, toplam kapasiteleri 793,978 TEU olan 171 adet konteyner gemisine sahip bulunuyor. Şirketin elinde bir yıl önce toplam TEU miktarı 838.089 olan 187 adet gemi bulunuyordu. 

Şirketin elinde ayrıca 25,1 milyon ton toplam DWT'a sahip 273 adet kuru dökme yük gemisi var. Şirketin kiraladığı 80 adet de gemi bulunuyor. 

 

Editör: TE Bilişim