Eskisi Gibi Ucuz Kredi Yok

ABD merkez bankası Fed'in yıllık ekonomi sempozyumu bugün başlıyor. Prof. Dr. Erinç Yeldan, işsizlik ile mücadeleyi ön plana alan Fed'in parasal genişleme politikalarından henüz vazgeçmeyeceğini, Türkiye'nin de eskisi kadar rahat ucuz kredi bulamayacağını öngörüyor.

ABD merkez bankası Fed’in Kansas City branşının Jackson Hole, Wyoming’de düzenlediği yıllık ekonomi sempozyumu bugün başlıyor. Sempozyumun en önemli konuşmasını, Fed Başkanı Janet Yellen, yarın istihdam piyasaları üzerine yapacak.

Sempozyumu değerlendiren Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan’a göre Fed şu anda daha çok işsizlik oranını yakından takip ediyor ve belki de deyim yerindeyse, enflasyon hedeflemesi yerine “işsizlik hedeflemesi” yapan para politikası izliyor. Amerika’da şu anda işgücüne katılım geriledi ve gizli işsizlerin boyutu Fed’in hâlâ parasal genişleme politikasına devam etmesine neden olabilir. İşsizlik ile mücadeleyi ön plana alan Fed’in parasal genişleme politikalarından henüz vazgeçmeyeceğini öngören Yeldan, “Parasal genişleme devam etse dahi artık Türkiye’nin yurtdışı pazarlardan eskisi kadar rahat ucuz kredi bulmakta zorlanacak. Gerek iç siyasetin gerginliğinin, gerekse çevremizdeki sıcak çatışma konjonktürü nedeniyle siyasi riskler ile birlikte finansal istikrarsızlıktan kaynaklanan risklerin Türkiye’nin dış görünümünü olumsuz kılacak” dedi.

Editör: TE Bilişim