‘Esas’ Yatırım UN Ro Ro’ya

UN Ro Ro’ya Actera Group ve Esas Holding, UN Ro-Ro’yu almak için KKR ile anlaştı.

Anlaşma 1 Ağustos’ta yapılırken değer açıklanmadı. KKR, UN Ro-Ro’nun % 97.6 hissesini 910 milyon euroya almıştı. Özel sermaye fonu Actera Group ve Esas Holding, UN Ro-Ro İşletmeleri’ni satın almak için özel sermaye şirketi KKR ile anlaştı. Actera ve Esas Holding tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın 1 Ağustos’ta yapıldığı ifade edilirken, anlaşmanın mali değeri ve şartları yer almadı. KKR, UN Ro-Ro’nun yüzde 97.6 hissesini 2007 yılında 910 milyon euroya satın almıştı.

Alım işleminde Morgan Stanley, Actera ve Esas Holding’e mali danışmanlık hizmeti verdi. UN Ro-Ro, 1994 yılında uluslararası nakliye firmaları tarafından kuruldu. Aralık 2007’den bu yana uluslararası bir yatırım fon şirketi olan KKR yönetimi altındaki şirket, 2008 yılından beri 5 gemi yatırımı gerçekleştirdi. Sadece gemi için 6 yıllık süreçte 260 milyon avro yatırım yapan U.N. Ro-Ro, 322 bin araç kapasiteli 12 modern Ro-Ro gemisine sahip. Trieste Limanı’nı aldı 4 Ro-Ro hattı ile 100 bin gidiş, 100 bin geliş olmak üzere yılda 200 bin aracın Ro-Ro ile taşınmasını sağlayan firma, İstanbul Pendik, Tekirdağ ve Mersin’den İtalya’daki Trieste Limanı’na, Pendik’den Fransa’daki Toulon limanına düzenli Ro-Ro seferleri gerçekleştiriyor. UN Ro-Ro, 2013 yılında, 1994 yılından beri kullandığı İtalya’nın Trieste Limanı’ndaki Samer Seaport Terminali’nin yüzde 60’nı satın aldı. Trieste Terminali’ne önümüzdeki 3 yıl içinde 10 ila 15 milyon euro arasında yatırım yapılması planlanıyor.

Esas Holding, Sabancı Holding’den bağımsız

Şevket Sabancı, oğlu Ali Sabancı ve kızı Emine Kamışlı tarafından 1985 yılında kuruldu. İlk özel havayolu şirketi olan Pegasus Havayolları’nı Çukurova Holding’den alaN Esas Holding, gıdadan sinemaya kadar geniş bir yelpazede yatırım yapıyor. Actera Group, 1.6 milyar doları aşan sermaye bazı ile Türkiye’deki yatırımlara odaklanmış özel sermaye fonu yönetim şirketi... Kurumsal yatırımcı Actera fonlarının yatırımcıları, Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu merkezli emeklilik fonları, kalkınma bankaları ve devlet yatırım kurumları da dahil olmak üzere, dünyanın önde gelen kurumsal yatırımcıları olduğu biliniyor. Actera, fonlarındaki yatırımcıların finansal güçlerini ve global imkanlarını yatırım yaptığı şirketlere değer katmak amacıyla hareket ediyor.

Editör: TE Bilişim