Ertuğrul'un gizemleri İzmir'de sergilenecek 

"Ertuğrul Fırkateyni, Japonya'da Bir Türk Gemisi Projesi" kapsamında çıkarılan binlerce eserin kentte sergilenmesi planlanıyor

Egeli işadamları, Japonya'da büyük yankı uyandıran "Ertuğrul Fırkateyni, Japonya'da Bir Türk Gemisi Projesi" kapsamında çıkarılan binlerce eserin İzmir'de sergilenmesi için harekete geçti.

Bugüne kadar 6 bin 500 dalış yapan, Uluburun'un batığının da kaşifi olan ve Japonya'nın Oşima Adası'nda 1890 yılında batan Ertuğrul Fırkateyni'nde 2007 yılından beri süren kazı çalışmalarını sürdüren Proje Başkanı Tufan Turanlı'nın hayali gerçek olacak.

Bodrum ve Karya Kültür Sanat Tanıtma Vakfı (BOSAV) Başkanı da olan Turanlı, 36 metrelik STS Bodrum Okul Gemisi'nde, 550 mürettabatın şehit olduğu gemiden çıkarılan eserleri ilk kez İzmir'de sergilemek istediğini söyleyerek destek istedi. Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu, "İzmir'i cebinizde olarak düşünmeye başlayabilirsiniz" dedi.

BÜYÜK İLGİ

Ertuğrul Araştırma Ekibi Başkanı Turan Tufanlı, 2007'den beri Japonya'da sürdürülen suyun 75 metre altındaki kazı çalışmalarını önceki gün EGİAD'da düzenlenen toplantıyla değerlendirdi.

Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili bilgi veren Turanlı, bugüne kadar 4 bin 615 parçe eserin günyüzüne çıkarıldığını söyledi. Şehit olan 6 gemicinin iskeletlerinin bulunduğunu ve Japonya'da düzenlenen törenle şehitlikle toprağa verildiklerini belirten Turanlı, özellikle Japon halkının kazı çalışmalarına büyük ilgi gösterdiğine dikkat çekti.

Turanlı, "Çocuklar, gençler, yaşlılar hepsi çıkarılan eserlerin temizlenme çalışmalarına katılıyor. Bunu gönülden isteyerek yapıyorlar" dedi.

Tarihimiz tanınmalı

2010 yılının Türkiye'de Japon yılı olarak kutlanacağını hatırlatan Tufan Turanlı,

"Japonlar, Ertuğrul'un Türkiye'deki etkinliklerin odak noktası olacağını düşünüyor. Japon dostlarımızın bu görüşü beni çok mutlu ediyor. Hedeflerimizden biri de şehitlerimizin ve gazilerimizin anısını yaşatmak. Bu da çıkarılan eserlerin sergilenmesiyle mümkün. Çocuklarımıza gençlerimize ulaşmalıyız" dedi.

Bunun için BOSAV'A ait STS Bodrum isimli Türkiye'nin tek yelkenli okul gemisini "Ertuğrul 2" adıyla müze gemi olarak düzenlemek istediklerini söyleyen Turanlı, "Ertuğrul 2 ile şehitlerimizin kentlerini ziyaret edip çocuk ve gençlerimizin onları, tarihimizi tanıtmayı istiyoruz. Sergiyle ilgili ilk hedefimiz de İzmir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim