Yelkenli tekneyle çıktıkları dünya seyahatinde zorunlu girdikleri Eritre’de 57 gün süren gözaltından Türkiye'nin girişimleri sonucu kurtulan iki denizci İnce Kastamonu adlı gemiyle dönüyor.

Dünyanın en tehlikeli bölgelerinden Doğu Afrika’daki Eritre’de sebepsiz şekilde tutulan üç denizci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun girişimleri, Türkiye’nin Cibuti Büyükelçisi Levent Şahinkaya ve Eritre Büyükelçisi Aykut Kumbaroğlu’nun çabalarıyla serbest kaldı.

Serbest kaldıktan sonra yelkenliyle 23 Haziran’da Cibuti’ye giderek Türk Büyükelçiliği’nden yardım isteyen üç denizcinin Türkiye’ye dönüşlerini sağlamak için yol arayışına girildi. Hem etkisini sürdüren pandemi hem de güvenlik sorunu nedeniyle yelkenliyle dönemeyen denizciler için emekli kaptan Serdar Argıç, bölgedeki gemilere çağrı yaparak Cibuti’den denizcileri alabilecek gemi olup olmadığını sordu. O sırada Kızıldeniz’de bulunan M/V İnce Kastamonu gemisi çağrıya cevap vererek denizcileri alabileceğini bildirdi. Ticari gemilerde acil durumlar dışında gemi adamı ehliyeti olmayanların seyahat etmeleri yasak olduğu için bu kez Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. İbrahim Iğnak ve Selim Ekmekçioğlu’na, ticari gemiyle seyahat edebilmeleri için Dışişleri Bakanlığı’nın onayıyla resmi ve özel izin belgesi verildi. Kızıldeniz’den Cibuti’ye giden M/V İnce Kastamonu gemisi, iki denizciyi alarak Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Milliyet

Editör: TE Bilişim