Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararının gerekçesiyle ilgili "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri görüşme ve Türkiye - Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu'nun ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Serbest ticaret anlaşmasını bu yıl içinde sonuçlandırmaya önem ve öncelik verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca ulaştırma, turizm, enerji, askeri ilişkiler, savunma sanayi ve kültür alanlarında işbirliğini ilerletebilmek için atılacak adımları ele aldıklarını aktardı. Erdoğan, ticaret, güvenlik, askeri ve medya alanlarında işbirliğini artıracak belgelerin de imzalandığını kaydetti.

"MİNSK SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ"

Yapılan görüşmelerde, yaşamlarını işgal altında ve güç şartlarda sürdürmek zorunda kalan Kırım Tatarları'nın sıkıntılarını da ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kırım'da benzer problemlerle yüzleşen tüm kesimlerin hak ihlallerini uluslararası toplumun gündeminde tutmamız gerekiyor. Bu konuda Sayın Başkan ile hemfikiriz. Kırım'daki yasa dışı durumun aşılması için diplomasi ve hukuk çerçevesinde atılacak adımlarda eşgüdüm içerisinde hareket edeceğiz. Ukrayna'nın doğusundaki krizin de ancak barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Bu çerçevede Minsk sürecini destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, tüm taraflara ateşkese uyulması, ağır silahların temas hattından çekilmesi, Ukrayna topraklarının yabancı askeri unsurlardan arındırılması ve Ukrayna-Rusya sınırının tekrar kontrol altına alınması için çağrıda bulundu. Devlet Başkanı Poroşenko’ya, Türkiye’nin; Ukrayna’nın egemenliğine, Kırım dahil toprak bütünlüğüne ve siyasi noktada birliğine destek vermeyi sürdüreceğini söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Şunu burada açık ve net bir şekilde tekrar ifade etmek isterim: Türkiye, Kırım’ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Rusya’nın Kırım’da yaptığı uluslararası hukuku ayaklar altına alması hiçe sayılmıştır. Biz Sayın Poroşenko liderliğinde yürütülen Ukrayna’daki kapsamlı reform ve ekonomik yenilenme sürecini önemsiyoruz. Bu süreci desteklemeye devam edeceğiz. Bu çerçevede geçen yıl sözünü verdiğimiz 50 milyon dolarlık tavizli kredi anlaşması geçen ay Sayın Başbakanımızın huzurunda Kiev’de imzalandı. Yine sözünü vermiş olduğumuz 10 milyon dolarlık insani yardım çalışmalarımızı nihayete erdireceğiz. Muhtelif yardım projelerimiz devam ediyor. Ukrayna’ya desteğimiz her alanda sürecektir. Siyasi istikrarını tahkim etmiş olan güçlü bir Ukrayna, aynı zamanda bölgesel barış ve düzenin de garantisidir. Bu noktada tüm ülkelerin Ukrayna’ya destek olması, mevcut katkılarını daha da artırması gerekir.”

"ANAYASA MAHKEMESİ 'YERİNDELİK' DENETİMİ YAPAMAZ"

Bir gazetecinin, "Anayasa Mahkemesi, Erdem Gül ve Can Dündar hakkındaki verdiği kararın gerekçesini bugün yayınlandı, gerekçede şöyle bir ifade var; 'anılan haberler dışında somut herhangi bir delilden bahsedilmemiştir.' Siz ilk karar açıklandığında da tepki göstermiştiniz. Gerekçeli karara yorumunuz ne olur?" şeklindeki sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ben bu gerekçeli kararı malum bugün misafirlerim sebebiyle okumuş değilim. Ancak 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar. Ben, Anayasa'nın 104. Maddesi'nin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz asli görevlerimden bir tanesidir. Bu çerçevede ben görüşlerimi açıkladım ama tekrar ediyorum; Anayasa Mahkemesi bireysel başvurularında yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada bir inceleme yapması doğru değildir." karşılığını verdi.Cihan
Kaynak: cha