Endonezya'daki "Zeynep Sultan" elektrik santrali gemisi

Karadeniz Holding'in Endonezya için ürettiği "Zeynep Sultan" adlı elektrik santrali gemisi Endonezya'da faaliyete başladı.

Karadeniz Holding tarafından Endonezya`nın Amurang Adası`nın elektrik ihtiyacını karşılamak için üretilen ve yaklaşık bir ay önce İzmit Sedef Tersanesi`nden uğurlanan Karadeniz Powership Zeynep Sultan adlı yüzer santral, hedeflenen tarihte Endonezya`ya ulaştı. 125 megavat kurulu kapasiteye sahip Zeynep Sultan, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo`nun katılımı ile başkent Cakarta`da düzenlenen bir törenle üretime geçti.

YEREL SEÇİMLERE YETİŞTİ

250 milyon civarındaki nüfusu ve 17.508 adadan oluşan dağınık coğrafi konumuyla enerji ihtiyacı hem çok fazla hem de ulaşımı zor olan Endonezya için bu tören ayrıca, dün yapılan yerel seçimler nedeniyle biraz daha önem kazandı. Bu yüzden Zeynep Sultan Gemisi`nin üretime geçirilmesi törenine, Endonezya yönetimi tarafından Cumhurbaşkanı, Bakanlık ve Büyükelçilik düzeyinde katılım sağlandı.

STARTI CUMHURBAŞKANI VERDİ

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo tarafından düğmeye basılarak üretim startı verilen Karadeniz Powership Zeynep Sultan Gemisi, önümüzdeki aydan itibaren ulusal şebekeye bağlanarak, yaklaşık 440 bin nüfuslu Amurang Adası`nın elektrik ihtiyacını karşılayacak.

ÇİFT YAKITLI YÜZER SANTRAL

Gemide elektrik üretimi için ülkede ekonomik ve bol miktarda bulunan ağır petrol yakıtı (HFO) kullanılacak. Ancak doğalgaz kullanımına da elverişli şekilde inşa edilen geminin kesintisiz yüksek voltajlı elektriği en düşük fiyatta üretmesi bekleniyor.

DÖRT YENİ SANTRAL DAHA YOLDA

Gemi, Endonezya kamu kuruluşu olan PT PLN (Persero) ile Karpowership Indonesia Şirketi arasında imzalanan anlaşma kapsamındaki hizmete geçirilen ilk gemi olma özelliğini taşıyor. Anlaşma kapsamında Endonezya`ya 6 ay içinde 4 elektrik santrali gemisi daha gönderilecek ve toplam kapasite 540 MW`a ulaşacak. Gemiler önümüzdeki beş yılda beş ayrı adada elektrik üretecekler.

Editör: TE Bilişim