Operatör World Tankers Management'a göre Endonezya Deniz Polisi, Strovolos isimli tankere binerek petrol hırsızlığı gerekçesiyle mürettebatı tutukladı.

Strovolos isimli geminin ilk olarak Temmuz ayında Sumatra açıklarında gözaltına alındığı biliniyor. Endonezya Donanması gemiyi izin almadan demir attığı ve AIS sistemini kapattığını iddia ederek gözaltına almıştı.

Gemi Tayland Körfezi'nin Kamboçya kesimindeki bir sahadan petrol üretme girişimini desteklemek üzere Singapur merkezli KrisEnergy firması tarafından kiralanmıştı. KrisEnergy, günde 7.500 varile ulaşmayı umarak Aralık 2020'de küçük ölçekli bir "faz 1A" pilot çalışmasıyla sahada petrol üretimine başladı. Ancak üretim bu rakamın çok gerisinde kaldı ve haziran ayında, faaliyet başladıktan sadece altı ay sonra, KrisEnergy kapandı. Bu, Kamboçya'nın açık deniz petrol ve gaz alanındaki ilk ve son girişimi oldu.

KrisEnergy sorumluluğu üstlenmedi!

Bunlar yaşanırken Strovolos isimli geminin yakıtı tükenmeye başladı. Kaptan, yakıt ikmali için KrisEnergy ile temasa geçti, ancak World Tankers'a göre KrisEnergy, geminin kirasını ödeyemeyeceğini açıklayarak sorumluluğu üstlenmedi.

Mürettebat değişikliği için Endonezya'ya seyretti!

Gemi operatörü World Tankers Management, mürettebatın, kargonun ve geminin güvenliği için Strovolos'un yakıt ikmali için en yakın uygun limana gittiğini belirtti. Daha sonra ise gemi, uzun zamandır beklenen mürettebat değişikliğini gerçekleştirmek üzere Endonezya'ya seyretti.

Batam yakınlarında tutuldu!

Bu esnada Kamboçya hükümeti, ilk Kamboçya açık deniz petrolünü taşıyan geminin ülkenin karasularından uzaklaştığını öğrenince ipler gerildi. 24 Temmuz'da Kamboçyalı yetkililer Endonezya hükümetine diplomatik bir nota göndererek tankerin petrol hırsızlığı nedeniyle tutuklanması üzere talepte bulundu. Kısa bir süre sonra ise Endonezya'ya ait devriye gemisi gemiye müdahale ederek gemiye el koydu. Strovolos isimli geminin alıkonulduğu günden bu yana Batam yakınlarında tutulduğu öğrenildi.

Diğer yandan operatör World Tankers, herhangi bir hırsızlığın meydana gelmediğini şiddetle vurguluyor. World Tankers'a göre, son iki aydır Kamboçya hükümeti petrolün kime ait olduğu konusunda KrisEnergy ile pazarlık yapıyor. World Tankers'in aynı zamanda Kamboçya'nın Endonezya'daki diplomatik temaslarını mürettebat üzerinde baskı kurmak için kullanmasından endişe duyduğu belirtiliyor.

Vardiyalar halinde karaya çıkartılarak sorguya çekiliyorlar!

Tüm bu olayların ardından Geçtiğimiz Cuma sabahı erken saatlerde Endonezya Deniz Polisi gemiye binerek ve mürettebatı tutukladı. Operatör yaptığı açıklamada mürettebatın gözaltında olduğunu ve vardiyalar halinde karaya çıkartılarak sorguya çekildiklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim