Türkiye'nin en büyük kılavuzluk kuruluşu olan Deniz Kılavuzluk Anonim Şirketinde icra şoku yaşanıyor. İcra memurları şu anda şirket merkezindeki bilgisayarları götürüyor. 

Deniz Kılavuzluk A.Ş. ile Marin Römorkörcülük A.Ş. arasında 2004 yılında imzalanan römorkörcülük hizmeti ortaklık anlaşmasından doğan bir ihtilaf bulunuyor. 

İmzalanan bu anlaşma sonrasında İzmit Körfezinde kılavuzluk hizmetlerinde rekabet başlamış, %80'lere varan indirimler sonrasında Deniz Kılavuzluk A.Ş. iflas noktasına gelmiş, 2006 yılında yeni seçilen Kaptan Aykut Erol başkanlığındaki yönetim kurulu, şirketi zarara sokan anlaşmanın şirketin aleyhine imzalandığı savıyla iptal ettiklerini açıklamıştı. 

İptal edilen anlaşmada ihtilaflarıda çözüm yolunun Tahkim (arbitration) olduğu kabul ediliyordu.

Anlaşması iptal edilen Marin Römorkörcülük A.Ş. Tahkime başvurarak anlaşmanın iptali ile zarara uğradığını belirterek zararının tespit ve tazmin edilmesini istemişti. 

Tahkim (hakemler)  yargılaması sonucunda Deniz Kılavuzluk A.Ş yaklaşık bir yıl önce 50 milyon TL gibi, kazanılmamış yılların gelirini de içeren, astronomik bir tazminata mahkum edilmişti. 

Olayla ilgili hukuki süreç ise öğrenildiğine göre henüz sonuçlanmış değil. Ancak hukuki sürecin devam etmesi hacizi engelleyip engellemediği konusunda hukukta tam bir görüş birliğinin oluşmadığından hareketle haciz işlemninin yapılabildiği bildiriliyor. 

Yargıtayda Dekaş ile Marin Römorkör arasında imazlanan anlaşmanın Tahkimi düzenleyen eski Kanuna göre mi yeni Kanuna göre mi değerlendirileceği konusunda 8. ve 11. Dairelerin birbiriyle zıt verdiği kararlar bulunduğu bildiriliyor. Anlaşma imzalandığı dönemde Tahkim kararlarının içerik olarak da Yargıtay'a götürülebilmesini sağlayan Kanun yürürlükteydi. 

DEKAŞ'tan telefon ile ulaştığımız bir yetkili; "Hukuki sürecin Dekaş lehine sonuçlanması halinde ağırlıklı olarak Armatör ve Acentelerin kurucusu olduğu Marin Römorkör A.Ş. den uğranılan zararlarımızı alabileceğiz. Acenteler Yönetmeliğine göre acenteler doğrudan veya dolaylı olarak kılavuzluk hizmeti veremez. Bu durumun yine yargıda düzeltileceğine inancımız tamdır" dedi. 

Deniz Kılavuzluk Aş. Türkiye'nin her bölgesinden yaklaşık 250 kılavuz kaptanın ortaklığıyla kurulmuş bir emek yoğun şirket olarak biliniyordu. 

 

 

Editör: TE Bilişim