Çağlayan: Gemileri satmak için rotayı Afrika’ya çevirelim

CAPE TOWN/ANKARA (A.A)

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gemi inşa sanayiinin gelişmediğini söyleyen Devlet Bakanı Çağlayan, “Gemicilerimizin yaptığı, ancak çeşitli sebeplerle ellerinde kalan gemileri bu ülkeye satabiliriz” dedi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne (GAC) yönelik ticari heyet gezisinin çok verimli geçtiğini belirtirken, “THY’nin sefer sayısının 7’ye çıkarılması, karşılıklı deniz taşımacılığı seferlerinin desteklenmesi ve gemi yapımı sektörünün bu ülkeye gelmesi konusundaki tekliflerimiz memnuniyetle karşılandı” dedi.

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRECEĞİZ

GAC Sanayi ve Ticaret, Bayındırlık ve Madencilik bakanları ile görüştüğünü belirten Bakan Çağlayan şöyle konuştu: “Karşılıklı denizcilik seferlerini ve deniz ticaretini geliştirelim, denizcilikte ikili seferlerimizi koyalım, dedik. Burası bir deniz ülkesi, ama burada gemi inşa sanayi hiç gelişmemiş. Türkiye 4. büyük gemi inşa sanayine sahip. Gelin bu konuda güçlerimizi birleştirelim, dedim. Sanayi ve Ticaret Bakanı’na bu konuda ‘Siz istiyorsanız gemicilik sektörümüzü getiririz, burada tersane işletir size. Sizin siparişlerinizi, dünyanın en iyi en kaliteli gemilerini yapar’ dedim. Kriz sebebiyle epey gemimiz bekliyor. En azından biz buraya, gemicilerimizin yaptığı, ancak çeşitli sebeplerle ellerinde kalan, yarım, tamamlanmamış ve tamamlanacak birçok gemiyi de hesaplı bir şekilde satabiliriz. Kimyasal tankerleri de satmamız mümkün. Bu konulardaki notlarını aldılar.”

KITANIN YÜKSELEN GÜCÜ

GAC’ın Afrika Kıtası’nın yükselen, tetikleyici gücü olduğunu, sanayide, GSMH’da ve dış ticarette Afrika’nın toplamının 3’de 1’ine sahip bulunduğunu bütün bağlantıların, uçuşların GAC üzerinden yapıldığını hatırlatan Bakan Çağlayan, “GAC çok önemli bağlantı merkezi. Bu çerçevede THY’nin doğrudan sefer ve kargo seferi sayısının artırılması konusunu dile getirdik. Şu anda haftada 4 gün THY sefer yapıyor. Her gün sefer yapmak istediğimizi ifade ettik. THY bağlantı sayısı 7’ye çıkacak. Tabii bu olunca kargo seferleri başlayacak. Kargo seferleri başlayınca bizim özellikle işlenmiş gıda ihracatı imkanı olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim