Eksi 25 derecede, buzlu suya girdiler

Rusya'nın başkenti Moskova'da Ortodoks Hristiyanlar günahlarından arınmak için eski 25 derecede buzlu suya girdiler.

Ortodoks Hristiyanlar tarafından her sene Hazreti İsa'nın vaftiz edildiğine inanılan 18 Ocak gecesi suya girme törenleri, ülkede kış mevsimi yaşandığı için oldukça soğuk havada gerçekleştiriliyor. Gece başlayıp sabaha kadar devam eden ve günahlardan arınıldığına inanılan törenlerde renkli görüntüler ortaya çıkıyor.

Binlerce kişi eksi 25 derecede suya girdi

Başkent Moskova'daki gölde oluşturulan özel bölümde toplanan binlerce kişi günahlarından arınmak inancıyla eksi 25 derece soğukta kutsanmış suya girdi. Tören, din adamlarının dua ettikten sonra suyu kutsamasıyla başladı. Akşam saatlerinden itibaren göle gelmeye başlayan Moskovalıların, suyun kutsanma töreninin ardından sırayla buz gibi suya girdi. Günahlarından arınmak için suya girenler, kurallar gereği 3 kere suya batıp çıktı. Vatandaşların suya girdiği yerlerde özel kıyafetli dalgıçlar da hazır bulundu. Törene, farklı yaş grubundan binlerce kadın ve erkek katıldı.

Sağlık ekipleri sıcak çay dağıttı

Törenin düzenlendiği alanda polis ve sağlık ekipleri de geniş önlemler aldı. Polis kargaşa yaşanmaması için alana giriş ve çıkışları demir barikatlarla kapatırken, sağlık ekipleri de soğuk havadan korunmak için sıcak çay dağıttı. Çok sayıda ambulansın hazır bulunduğu alanda, onlarca gazeteci de görev yaptı. Gölün hemen kenarında kurulan çadırlarda soyunup giyinen başkentliler, suya girmeden önce bir süre ısınma hareketleri yaptı. Sudan çıkanlar ise bir yıl boyunca işledikleri günahlarından arındıklarına inanıyor.

''Soğuk suya girmek, organizmayı güçlendiriyor''

Töreni yöneten din adamı Arhipov Mark, soğuk suya girmenin dışarıdan görüldüğünün aksine, organizmayı güçlendirerek hastalıklara karşı direnç kazandırdığını söyledi. Törenlerin dini açıdan kesinlik taşımadığını ancak gelenekler gereği düzenlendiğini belirten Mark, ''Bugün burada görüntüledikleriniz, insanların tanrı için neler yapabileceklerini gösteriyor. Bu tören insanlardaki korkunun ve komplekslerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor'' diye konuştu. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı yetkilisi ise göl kenarında 2 çadır kurduklarını anlatarak, gereken tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Halk soğuk havaya aldırış etmedi

Varvara isimli genç kız, ''Dışarıda hava soğuk olmasına rağmen, suyun ılık olduğunu düşünüyorum. Daha önce de bu törene katılmıştım. İnançlarımız gereği bunu yapıyoruz'' dedi. Anna isimli kadın ise aile fertlerinin suya gireceğini belirterek, ''Hazreti İsa'nın kutsal suda vaftiz edildiğine inanıyoruz. Bu geleneğin devamı olarak her sene 18 Ocak gecesi burada suya giriyoruz. Hava soğuk ama bunu bir önemi yok'' yorumunu yaptı. Akşam saatlerinden beri heyecanla beklediğini kaydeden Konstantin ise ''Suya girmek için buradayız. Hava soğuk ama, yun ılık olacaktır. Uzun zamandır bu tören için hazırlanıyorum. Evde soğuk suya giriyordum. Arkadaşlarımla beraber buradayım'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim