Ege Denizi’nde mülteci teknesi battı: 24 ölü   

Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinden gelerek kaçak yoldan Avrupa’ya gitmeye çalışan mültecilerin geçiş rotası haline gelen Ege Denizi, yine büyük bir faciaya sahne oldu.

Yunan adalarına geçmeye çalışan mültecileri taşıyan tekne Çanakkale’nin Gülpınar beldesi açıklarında uluslararası sularda alabora oldu. Olayda 24 mülteci boğularak hayatını kaybetti. Türk Sahil Güvenlik ekipleri, 12 mülteciyi kurtarmayı başardı. Yunanistan’ın Rodos adası açıklarında denizde sürüklenen bir teknede bulunan 41 kaçak ve iki Türk organizatör de Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

Son yıllarda Avrupa ülkelerine yönelik yasa dışı göç hareketinin en önemli duraklarından biri olan Ege Denizi'nde yine facia yaşandı.

Çanakkale açıklarında alabora olan bir teknede 24 mülteci boğuldu. 12 kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Hayatını kaybedenlerden birinin bebek, 4’ünün de çocuk olduğu açıklandı.

Teknede bulunan kaçakların uyrukları ise İran, Pakistan, Suriye ve Afganistan. Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Sahil Güvenlik, önceki gece içerisinde yasa dışı göçmenlerin bulunduğu bir sürat motorunun, Gülpınar beldesinin 7 mili açıklarında uluslararası sularda alabora olduğunu bildirdi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "İhbarın alınmasını müteakip Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı bağlısı 4 adet Sahil Güvenlik botu bölgeye sevk edilmiş ve arama kurtarma faaliyetlerine gece saat 02.30'da başlanmıştır. Bot faaliyetleri Sahil Güvenlik helikopter ve uçaklarının havadan arama faaliyetleri ile desteklenmiştir.

Arama ve kurtarma faaliyetleri sonucu 12 sağ ve 24 ölü olmak üzere toplam 36 kişiye ulaşılmıştır." Sahil Güvenlik ekipleri, denizden toplanan cesetleri ve kurtarılan göçmenleri Çanakkale'nin Ezine ilçesi Geyikli beldesine getirdi. 6 Eylül 2012 tarihinde de yine Ege Denizi'nde Yunan adalarına geçmeye çalışan mültecilerin bulunduğu tekne batmış, olayda 61 kişi can vermişti.

MUĞLA'DA 41 GÖÇMEN KURTARILDI

Çanakkale açıklarında facia yaşanırken, Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı'na bağlı ekipler ise Rodos'un 27 deniz mili güneyinde ‘Sirona' isimli yelkenli teknenin sürüklendiği yönünde yardım çağrısı aldı.

Bunun üzerine iki Sahil Güvenlik botu olay yerine gönderildi. Yelkenli teknede bulunan 32 erkek, 6 kadın ve 3 çocuk olmak üzere Myanmar ve Afganistan uyruklu 41 kaçak ve iki Türk organizatör Marmaris'e götürüldü.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarındaki uluslararası karasularda da Yunanistan’ın Midilli adasına gitmek isteyen 29 kaçak göçmeni taşıyan bot battı. Göçmenleri Ayvalık Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ölümden son anda kurtardı.

Editör: TE Bilişim