Ege Denizi'ndeki trafik karadan kontrol edilecek 
 
İzmir İl Özel İdaresi, Ege Bölgesi'ndeki gemileri karadan takip edecek sistem kurmak için çalışma başlattı. 
 
İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup Vatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz trafiğinin kontrolü amacıyla yürütülen çalışmada, inşaat işlemlerinin İzmir İl Özel İdaresi tarafından takip edileceğini söyledi.

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığının teknik elemanlarının desteği ile ihale safhasına gelindiğini anlatan Yakup Vatan, şöyle dedi:

''İl Özel İdaresi yapısı gereği hem kendi asli görevlerini yapıyor, hem de bakanlıkların taşra teşkilatının ihtiyaçlarını yetkisi oranında, yönetmelik çerçevesinde yerine getiriyor. Deniz trafiğinin kontrolüne ilişkin çalışma da böyle değerlendirilmelidir.

Proje, Denizcilik Müsteşarlığının deniz trafiğini otomasyon sistemi ile kontrol etme yönünde geliştirdiği projelerden biri. İzmir İl Özel İdaresi ile ihalesini yapmayı arzu etti. Valilik ve Denizcilik Müsteşarlığı protokol yaptı, bu işi biz üstlendik. Ege Denizi'nde Çanakkale'ye kadar bütün deniz trafiğini kontrol edecek teknik proje, ilk büyük projedir. Denizcilik Müsteşarlığı sahillere yüksek vasıflı gözetleme kuleleri koyacak. Bu kulelerde kameralar olacak. Çok fonksiyonlu ve estetik boyutlu özel projeler uygulanacak. Önümüzdeki ay ihale yapacağız.''

-''TÜRK BOĞAZLAR BÖLGESİ GİBİ'' -

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızırreis Deniz, Çanakkale'nin güneyinden İstanbul'un kuzeyine kadar Marmara Denizi'nin de dahil olduğu Türk Boğazlar Bölgesi'ndeki sistemin bir benzerinin İzmir'de kurulacağını söyledi.

Denizdeki tekneleri ya da gemileri tanımak, takip etmek, uyarmak ve güvenliği sağlamak amacıyla projenin hayata geçirileceğini belirten Hızırreis Deniz, şöyle devam etti:

''Kulelerde hareketli kamera sistemleri olacak. Bu sistemler vasıtasıyla deniz alanında tüm hareketleri kontrol edip izleyebiliyoruz, gerekirse müdahale de edebiliyoruz. Uyarı bazında müdahale ediyoruz. Bu denizdeki güvenliği ve emniyeti sağlıyor.

İkincisi gemilerde otomatik tanımlama sistemi var. Sistem gemilerin nereden geldiğini, nereye gittiğini, yükünün, bayrağının ne olduğunu gösteriyor. Bu sistemden de bilgiler alınacak ve Bayraklı sırtlarında kurulacak istasyonumuza aktarılacak. Merkezimizde görevliler bu bilgileri takip edecek. Denizde kaçak balıkçılıktan, kaçakçılıktan, kazalardan, gemilerin karaya oturma risklerinden bahsederiz. Bu sistem kurulduğunda gemileri uyaracağız ve karadan takip edeceğiz.''

Hızırreis Deniz, proje için gerekli maddi kaynağın Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığından sağlanacağını, İzmir İl Özel İdaresinin ihaleyi yapacağını, inşaat tamamlandıktan sonra sistemi kendilerine devredeceğini anlattı.

Sistemin denizden insan kaçakçılığını da önleyebileceğini anlatan Deniz, ''Kuleler görüntü kirliliği yaratmayacak. Büyük çaplı inşaatlar olmayacak. İzmir Körfezi'ni tamamen göreceğiz, Karaburun'dan itibaren Foça sahiline kadar hepsi görülecek. Hareketli kamera, radar sistemi ile bölge takip edilecek. Kaçak balıkçılık, insan kaçakçılığı gibi denizdeki tüm hareketleri takip edebilme şansımız olacak'' diye konuştu.

Hızırreis Deniz, Denizcilik Müsteşarlığı kritik alan diye öncelikle Türk Boğazlar Bölgesi'nde bu sistemi kurduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Çanakkale'den İstanbul'a kadar, Marmara Denizi dahil bu bölgeyi olduğu gibi izleyebiliyoruz. İkincisi İzmit'e kuruluyor, işletme aşamasına geldi, İzmit Körfezi'nin tamamı izlenebilecek. Üçüncüsü de İzmir Körfezi'ni kapsıyor, dördüncü aşama Aliağa Körfezi ve Nemrut Körfezi, ardından beşinci aşama da İskenderun Körfezi. Üçüncü, dördüncü ve beşinci aşamalar hep birlikte eş zamanlı yürüyor, Ege Bölgesi'nin tamamı ve Akdeniz kontrol altına alınacak. Çalışmalar iki yıl içerisinde tamamlanabilir, inşaattan sonra elektronik sistemin kurulması gerekir.''
 

Editör: TE Bilişim