Efsane vapur yuvaya döndü

Beykoz Belediyesi Meclisi, İstanbul Boğazı’nın sembol şehir hatları vapuru Paşabahçe’yi bedelsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) oybirliğiyle devretti.

Beykoz Belediyesi Meclisi, İstanbul Boğazı’nın sembol şehir hatları vapuru Paşabahçe’yi bedelsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) oybirliğiyle devretti. Vapur, yaklaşık 9 yıldır atıl durumdaydı. Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “Bir sorumluluğu yerine getirmiş olarak hissediyorum. Bu vapurun İstanbul’a kazandırılması gerekiyordu” dedi. Tarihi Paşabahçe vapuru Beykoz Belediyesi’ne 2010 yılında devredilmişti. İstanbul Boğazı’nda dolaşırken kültür sanat etkinlikleri yapması planlanan vapur 1 yıl sonra iskeleye çekilmişti. İstanbul Liman Başkanlığı vapurun sökümüne ilişkin 4 Kasım’da yapacağı ihaleyi de iptal etmişti. 

BOĞAZ’IN GÖZBEBEĞİ

1952 yılında İtalya’nın Toronto kentinde savaş gemisi olarak yapılan tarihi vapur, 2. Dünya Savaşı sona erince Türkiye’den gelen talep üzerine İtalya’da bir gecede şehir hatları formuna çevrilir. Gemi 17 Ekim 1952’de seferlere başladı. 73.84 metre boyunda, 12.98 metre eninde, 3.90 metre derinliğinde, 1042 gross tonilatoluk, 839 ton boş ağırlığı bulunan tarihi yolcu gemisi, yıllar boyunca İstanbullulara hizmet verdi. Son olarak Eminönü-Adalar ve Çınarcık-Yalova ekspres seferleri yapan gemi 2010 yılında emekliye ayrıldı ve Beykoz sahiline demirlendi.

Editör: TE Bilişim