Eceaabat havaya uçacaktı 
 
Çanakkale Boğazı'nda dümeni kilitlenen 'Lady Juliet' adlı gemi, akıntıya kapılıp sürüklenerek mendireğe çarptı. Depolarında 6 bin 900 ton amonyum nitrat ile tonlarca patlayıcı bulunan gemi alev alsa, Eceabat havaya uçacaktı...

Çanakkale-Eceabat önceki gün Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük tehlikeyi atlattı. Ukrayna’dan aldığı yükü Cezayir’in Skikdy Limanı'na götüren ST Vincent bayraklı 162.30 metre uzunluğundaki 11 bin 978 grostonluk Lady Juliet isimli kuru yük gemisi, bugün saat 00.20 sıralarında Çanakkale Boğazı'ndan geçerken arıza yaptı. Kontrolden çıktığı tahmin edilen gemi, Eceabat Limanı mendireğine çarparak karaya oturdu.

Geminin kaptanı Krasnıkov Volodymyr, telsizle durumu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bildirince bölgeye römorkörler sevk edildi. Ancak Çanakkale Liman Müdürlüğü, bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat maddesinin tehlike oluşturabileceğini gözönünde bulundurarak çalışmalara izin vermedi.

Liman Müdürlüğü'nce kurulan komisyonun yaptığı çalışmada ortaya korkunç bir envanter çıktı. Gemide patlayıcı yapımında kullanılan 6 bin 900 ton amonyum nitrat, 152 bin 677 kilogram roket patlayıcı şarjı, 24 bin 600 kilogram bomba patlayıcı şarjı, 69 bin 16 kilogram çeşitli yük ve 87 kilogram patlayıcı nesneler çıktı. Eğer bu yük fırtına veya karaya oturduğu sırada patlasaydı, Eceabat haritadan silinecekti.

Takvim Gazetesi'nin ulaştığı Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, Lady Juliet'in Çanakkale'de değil de İstanbul Boğazı'nı geçerken bir kaza yapsa ve infilak etseydi büyük bir felaket yaşanacağını söyledi. İstikbal, gemideki amonyum nitratın patlaması durumunda İstanbul'un yarısının havaya uçabileceğini kaydetti. Son dönemde Karadeniz'deki ülkelerden kalkan gemilerin standartlarının fazlazıyla düştüğünü de vurgulayan İstikbal, "Bu nereye kadar devam edecek?" diye sordu.

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Müdürü ve yüksek mühendis Erkan Arslan ise olayla ilgili şu açıklamayı yaptı: 2003'te Neva Şalom Sinagogu saldırısında 2 ton amonyum nitrat kullanılmıştı. Gemideki amonyum nitrat bunun 3 bin katı. Gemideki diğer maddeler de patlamayı hızlandırıcı maddeler olarak aktif hale gelebilirdi. Patlamaması büyük bir şans, ortalık cehenneme dönerdi!
 

Editör: TE Bilişim