Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Elektronik Harita Gösterim Sistemi (ECDIS – Electronic Chart Display and Information Systems) üreticilerinden sistemlerin yeni çıkacak güncellemelerini yayınlamalarını istemişir.

ECDIS sistemlerinin teçhiz edilmesi için dünya çapında çeşitli tarihler bulunmaktadır. Ancak ECDIS sistemlerinde harita bilgilerinin görüntülenmesinde bazı aksaklıkların meydana geldiği bildirilmiştir.

Söz konusu aksaklıklar, Uluslararası Hidrografi Birliği (International Hydrographic Association) tarafından kullanıcıların da katkıları ile belirlenmiştir.

Bazı eski sistemlerde, yazılım güncellemeleri gerekmekte olup, IMO’da düzenlenen bir toplantıda, ECDIS üreticilerinin yazılımlar hakkında bilgi verip, sistemdeki aksaklıkları gözler önüne sermeleri konusunda karar alınmıştır.

IMO, gerekli bilginin IHO (Uluslararası Hidrografi Birliği - International Hydrographic Association)  web sitelerinde yayınlanacağını ve gerektiği takdirde söz konusu yazılımın en son versiyonuna gemilerin buradan ulaşabileceğini bildirmiştir.

ECDIS üreticileri, uzun vadede söz konusu yazılım programı aksaklıklarını gidermek için, Ulusal Denizcilik İdareleri ile ortaklaşa çalışacaklarını belirtmiştir. Ayrıca, IMO, kendileri ve IHO ortaklığında oluşturulan bir çalıştaya 18 ECDIS imalatçısı temsilcisinin katıldığını ve söz konusu üreticilerin bu sorunu ele almaya istekli oluğunu belirtmiştir.

Editör: TE Bilişim