MALİYE HARÇLARININ ELEKTRONİK ORTAMDA TAHSİLİ PROJESİ

Denizcilik Müsteşarlığı bağlısı 7 Bölge Müdürlüğü ve 70 Liman Başkanlığı tarafından; Türk Uluslararası Gemi Sicil Kayıt Harcı (9017), Yıllık  Tonaj Harcı (9018) ile Gemi ve Liman Harçları (9068) tahsil edilerek yaklaşık 20 Milyon TL civarındaki tutar, kısıtlı imkan ve personel ile hızlı ve etkin hizmet vermeye çalışan Liman Başkanlıkları tarafından, zaman alıcı ve birikime neden olan bir prosedürle Maliye Bakanlığına aktarılmaktaydı.

Denizcilik Müsteşarlığından yapılan açıklamada; "Liman Başkanlıklarımızda meydana gelen sıkışıklığın giderilmesi, iş veriminin arttırılması ve çok dinamik bir sektör olan Denizcilik Sektörümüzdeki zamanla yarışan vatandaşlarımıza daha hızlı ve etkin hizmet verilebilmesini teminen; 9068, 9017 ve 9018 kod numaralı Maliye Harçlarının, web tabanlı uygulamalar (İnternet Bankacılığı) aracılığı ile tahsil edilmesini sağlayacak e-tahsilat programının yapılmasına 30.01.2008 tarihinde Müsteşarlık Makam Oluru ile karar verilerek, gerekli olan altyapı çok kısa bir sürede tamamlanarak e-tahsilat 01 Şubat 2009 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır." denildi.

Uygulamaya geçen e-tahsilat sistemi; sektörde zamanla yarışan vatandaşlar (gemiadamları, balıkçılar, yat sahipleri vb), armatörler, acenteler ve Liman Başkanlıkları tarafından kullanılacak.

Müsteşarlık, uygulamanın hem sektöre hizmet veren Liman Başkanlıklarını hem de sektör temsilcilerini oldukça rahatlatmasını bekliyor.

Özellikle Gemi acenteleri ofislerinde, e-tahsilat sisteminden harçlarını ödedikten sonra elektronik Yola Elverişlilik programını kullanarak da hiç Liman Başkanlığına gitmeden Gemi ve Liman Çıkış Belgelerini kendi ofislerinden alıp gemilerni kaldırabilecekler.

Yapılan e-tahsilat sisteminde, sistemi kullanan kullanıcılar; internet şubesi, Alo ilgili banka, ATM ve ilgili banka şubelerini kullanarak ödeme yapabilecekler.

İnternet bankacılığını kullanamayan kullanıcılar için şube, telefon bankacılığı ve ATM ler de ilave olarak sisteme kondu.

ATM ödemelerinde kartsız ödeme seçeneği ile vatandaşlar ilgili bankada hesabı olmasa bile ödeme yapabiliyorlar.

Editör: TE Bilişim