Caner Arseven: "Gemi ve Liman Çıkış harçlarında elektronik ödeme başladı"

BAŞBAKANLIK Denizcilik Müsteşarlığı Antalya Bölge Müdürü Kaptan Caner Arseven, gemi ve liman çıkış harçlarının elektronik ortamda tahsilatının vatandaş açısından ciddi kolaylık getireceğini belirterek, ''Vatandaş oturduğu yerden kendi makinesinde bütün işleri görüp, sadece ve sadece belgesini alıp gidecek'' dedi.

Kaş'ta incelemelerde bulunan Arseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gemi ve liman harçlarının, sicil kayıt harçlarının, yıllık tonaj harcının elektronik ortamda tahsilatına 1 Şubat itibariyle başladığını hatırlattı.

Bu uygulamanın, liman başkanlıklarında meydana gelen sıkışıklığın giderilmesi, iş veriminin artırılması ve vatandaşlara daha hızlı ve etkin hizmet vermek amacına yönelik olduğunu ifade eden Arseven, ''Vatandaş, bizim kapılarımızda daha az kalsın, e-devleti de uygulamaya koyalım'' diye konuştu.

Liman çıkış belgesi alınırken TC kimlik numarasının istendiğinin ve yabancı yatlar için bu uygulamanın nasıl olacağının henüz netlik kazanmadığının hatırlatılması üzerine Arseven, yabancılarla ilgili uygulamada bazı aksaklıklar çıkabileceğini, onu da yerinde çözeceklerini söyledi.

Öte yandan, turizmcilerden bazıları bu uygulamanın sıkıntılar doğuracağını öne sürdü. Kaş Likya Denizcilerini Koruma Derneği Başkanı Osman Yaşar Muslu, eski uygulamada liman çıkış harçlarının, liman başkanlığına yatırıldığını ve işlemleri hemen yaptırabildiğini belirterek, yeni uygulamada liman başkanlığından yazının alındığını, harcın bankaya ödendiğini ve daha sonra çıkış yapıldığını savundu. E-devlet uygulamasında da internet bankacılığı aracılığıyla harcın yatırıldığını ve çıkış alınabildiğini kaydeden Muslu, bilgisayar kullanmayı bilmeyen, yazıcısı olmadığı için çıkış alamayanlar olduğunu, bunun da sıkıntı yarattığını ileri sürdü.

Bu uygulama çerçevesinde tek bir banka ile anlaşma yapıldığını ifade eden Muslu, ''O bankada hesabı olmayanlar, banka mesai saatleri dışında denize açılamayacaklar mı? Bunların hepsini hallettiğimizi kabul etsek bile yabancı yatlar konusunda hiçbir açıklama yok ve yabancı yatlar gelmeye başladı'' dedi.

Editör: TE Bilişim