Şehirlerarası otobüs terminallerinde sıkça duymaya alıştığımız ‘biletli yolcu kalmasın sözü’ tarih oluyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı üzerine harekete geçen Gelir İdaresi Başkanlığı,  kara ve deniz yollarında kağıt bilet sisteminin kaldırılması için bir düzenleme hazırladı. Bu hafta içinde Başbakanlığa sunulması planlanan söz konusu düzenleme ile şehirler arası yolcu taşımacılığında e-bilete geçilecek.

Yeni sistemde biletler internetten alınacak

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan e-bilet sisteminde, halen havayolu şirketlerinde uygulanan sistem örnek alındı. Mevcut durumda, karayolu ve denizyolu şirketleri, kağıt bilet kesmek ve bu biletlerin bir nüshasını da saklamak zorunda bulunuyor. Yeni hazırlanan sistemde ise kağıt bilet kesme ve saklama zorunluluğu kaldırılıyor. Biletler, internet üzerinden alınacak. Ücreti internet üzerinden veya nakit olarak yine gişelerden ödenecek. Ancak bunun karşılığında yolcuya bilet verilmeyecek. Satış işlemini belgelemek için ise fiş ve slip niteliğinde bir belge verilecek.

Yine internet üzerinden yapılan satışlar için de otobüs firmalarından yolcuların mail adreslerine bilet niteliğinde bir belge gönderilecek. Söz konusu belge bilet yerine geçecek. Öte yandan, düzenleme hazırlıklarında, biletleri gider göstermek isteyen yolcular  için de açık kapı bırakıldı. Buna göre, yaptığı yolculuk harcamalarını gider olarak şirketlerine veya ilgili kamu kurumlarına belgelemek zorunda kalan kişiler, şirketten talep etmeleri halinde kağıt biletleri alabilecekler. Ancak kağıt bilet alma için yolucunun talepte bulunması şartı  getiriliyor.

Kağıttan ve Bürokrasiden Tasarruf

MALİYE Bakanlığı, e-bilet uygulaması ile hem kağıttan hem de bürokratik işlemlerden önemli ölçüde tasarruf elde etmeyi planlıyor. Bakanlığın verilerine göre, sadece 2011 yılında yaklaşık 183 milyon bilet ve 10 milyon yolcu listesi düzenlendi. E-bilet uygulaması ile söz konusu biletlerin en az yüzde 50’sinin bilgisayar ortamına geçeceği tahmin ediliyor. Ancak e-bilet uygulamasına geçmek isteyen seyahat firmaları mali mühür edinmek zorunda olacaklar. Böylece, sistemin güvenliği de sağlanmış olacak.

Editör: TE Bilişim