'Dünyayı Kirletenler' Sidney'de toplanıyor...

"Dünyayı en fazla kirleten" ülkelerden ABD, Avustralya, Japonya, Çin, Güney Kore ve Hindistan'dan yetkililer temiz enerji projelerine para ayırmak için Avustralya'nın Sidney kentinde bir araya geliyor.

Asya-Pasifik Temiz Kalkınma ve İklim Ortaklığı" adlı grubun kurucu ortakları olan 6 ülke, iklim değişikliğiyle mücadele için madencilik ve enerji sektörünün gelişmesi, temiz enerji kaynaklarının yaratılması konularında kullanılmak üzere fon kurmayı planlıyor.

Sidney iklim paktı olarak da adlandırılan grup üyesi ülkeler, 8 çalışma grubu oluşturacak. Çalışma gruplarının ilgileneceği alanlar ise madencilik, yenilenebilir enerji, aliminyum, çimento, enerji dağıtımı, enerji üretimi, enerji verimliliği uygulama ve oluşturma ile enerji nakli olarak belirlendi.

Dünyada sera etkisi yaratan gazların ortaya çıkmasının nedeni olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtların yarısını tüketen 6 ülkenin yetkilileri, temiz enerji ortaklığı için ilk defa bir araya geliyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, ülkesi ve ABD'nin, kurulması öngörülen fona yapacakları mali katkıyı bugün açıklayacağını, Güney Kore, Japonya, Çin ve Hindistan'ın da destek sözü vereceğini söyledi.

Yeşil gruplar ise Sidney'de iki gün sürecek görüşmelerin "kandırmaca" olduğunu, amacın Kyoto Protokolü'nü yok etmek olduğunu belirtiyor. 

Kaynak: aa
DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim