Çin, dünyanın en uzun tüp geçidini hizmete açtı

Dünyanın en uzun deniz köprüsünü yapan Çin, şimdi de dünyanın en uzun tüp geçidini hizmete açtı.

Çin'in en uzun, Nil ve Amazon'dan sonra dünyanın en uzun üçüncü nehri olan 6 bin 400 kilometre uzunluğundaki Yangtzı'nın ülkenin doğusundaki finans merkezi Şanghay bölümünde inşa edilen 25,5 kilometre uzunluğundaki tüp geçit, dün hizmete açıldı. Geçidin 12,6 milyar yuana (1.8 milyar dolar) mal olduğu ve 5 yılda tamamlandığı kaydedildi. Çin radyosunun haberinde, geçidin en derin kısmının nehir yüzeyinin 55 metre altında olduğu, bunun Japonya'nın Tokyo Körfezi'ndeki 50 metre derinden geçen tüp geçitten 5 metre daha derin olduğu belirtildi.

Çin, ilk tüp geçidini Aralık 2008'de yine Yangtze Nehri'nin ülkenin ortasındaki Wuhan bölümünde açmıştı. 3.5 kilometre uzunluğundaki bu tünel 250 milyon dolara mal olmuştu.

DÜNYANIN EN UZUN DENİZ KÖPRÜSÜNÜ DE ÇİN YAPMIŞTI

Çin, finans ve ticaret merkezi Şanghay'ı sanayi ve liman şehri Ningbo'ya bağlayan 36 kilometre uzunluğundaki dünyanın en uzun deniz köprüsünü 5 yılda tamamlayarak 1 Mayıs 2008'de hizmete açmıştı. Köprü 11,8 milyar yuana (1,7 milyar dolar) mal olurken, böylece iki şehir arasındaki ulaşım süresi 4 saatten iki buçuk saate inmişti. Köprünün 32 kilometresi deniz üstünde bulunuyor.

 

Editör: TE Bilişim