Samsung dünyanın en büyük yüzen platformunu inşa ediyor

Tüketici elektroniği sektöründe Samsung Electronics olarak bildiğimiz ve finansal tablolarına yer verdiğimiz firma aslında bir iştirak. Samsung Holdings olarak devasa bir bünyeye sahip olan şirketin diğer bir iştiraki de Samsung Heavy Industries.

SHI şirketi dünyanın üçüncü büyük gemi üreticisi konumunda ve şimdi dünyanın en geniş yüzen platformunu inşa etmek için Shell ile el sıkıştılar. Shell yeni deviyle birlikte Avusturalya kıyılarında doğalgaz arama çalışmaları yapmayı planlıyor. Yeni platform 488 metre uzunluğunda olacak ve Prelude adını alacak. Samsung’un 2017 yılına kadar platformu tamamlaması bekleniyor. Muhtemel maliyet ise 12 milyar dolar civarında olacak. Prelude adı üstünde bir platform olduğu için kendi gücüyle giden bir gemi değil.

Çevresindeki itici botların yardımıyla mesafe kat edebiliyor. Samsung ayrıca geçen yıl Japon Mitsui OSK ile dünyanın en büyük konteyner gemisini üretmek için anlaşmıştı. 396 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olan gemiler 20 000 konteyner taşıyabiliyor. Samsung bunlardan 3 adet inşa edecek ve 2017 yılına yetiştirecek. Birim başı maliyetin ise 609 milyon dolar olması bekleniyor. Samsung’un işleri sadece bunlarla sınırlı değil. Daha onlarca konteyner gemisi, yolcu gemisi ve petrol istasyonları SHI bünyesinde üretiliyor. 2014 yılında SHI’nın toplam geliri 11.8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Güney Kore’de bir efsane olarak görülen Samsung aslında tesadüf eseri bu konumda değil.

Güney Kore ihracatının yüzde 25’ini üstlenen firma tüketici elektroniğinden medikal cihazlara, gemilere kadar küçük büyük demeden herşeyi üretmeye çalışıyor. Yine de yaklaşık 200 milyar dolar ile en fazla gelir mobil sektören geliyor.

Editör: TE Bilişim