İSTANBUL (AA) - GÖKHAN YILDIZ - Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Harezi, "Tek parti döneminin diğer sektörlerde olduğu gibi enerji sektörünün de önünü açacağına inanıyoruz" dedi.

AA muhabirine bilgi veren Harezi, enerji sektörünün büyük oyuncuların olduğu ve siyasi istikrarı seven bir sektör olduğunu söyledi. Tek parti hükümeti döneminin diğer sektörlerde olduğu gibi enerji sektörünün de önünü açacağını belirten Harezi, "2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye enerji altyapısına yüksek miktarlarda yatırım yapılması planlanıyor. Mevcut siyasi durumun, enerji piyasalarındaki özelleştirmelere de hız vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 

Harezi, Karadeniz Holding'in ağırlıklı olarak dış pazarlarda özellikle Afrika ve Orta Doğu bölgesinde olduğunu anlatarak, "Yaşanan siyasi çalkantıların, özel sektörün dengelerini nasıl altüst ettiğine pek çok kez tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla şu anki siyasi durumu enerji sektörü açısından pozitif değerlendiriyoruz. Bu havanın Aydın Umurlu'da halen süren jeotermal projemize de pozitif katkısı olacağını ve ivme kazanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Dünyanın en büyük enerji gemisi filosuna sahibiz"

Karadeniz Holding'in halen süren projelerinin yanı sıra gelecekteki potansiyel projeleri için enerji gemilerinin yapım sürecinin devam ettiğini vurgulayan Harezi, şunları kaydetti: 

"Şu an için 9 gemi, 1.600 megavat güç ile dünyanınen büyük enerji gemisi filosuna sahibiz. Lübnan ve Irak'ta başarıyla yürüttüğümüz projelerimize yakın zamanda ilk Afrika projemiz Gana da ekleniyor. Asya bölgesindeki ilk projemiz olan Endonezya projemiz için enerji gemimiz yola çıktı bile. Yine Zambiya'da bir ihale kazandık ve ilk defa denize kıyısı bulunmayan bir ülkeye 'powership' ile elektrik sağlıyor olacağız. Mozambik ve Zambiya arasında yer alan mevcut iletim hatlarını kullanarak gerçekleştirmeyi planladığımız proje, 2016 yılında Afrika kıtasında özel bir şirket tarafından yapılacak en büyük proje olacak.

2016 yılında filomuzu genişletmeye ve enerji gemilerimizi yeni coğrafyalara göndermeyi planlıyoruz. Yeni projelerimiz arasında dünyanın en büyük yüzen enerji gemisi de var. Enerji gemilerinin yanı sıra gittiğimiz ülkelerde yenilenebilir enerji alanındaki potansiyellere de bakıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'de en büyük jeotermal rezervlerinden birine sahibiz ve bu projemiz de hızla devam ediyor. Hatta ilk üretimlere başladık. Henüz küçük bir kapasitedeyiz ama hızla büyütüyoruz. Bu deneyimlerimizi dünyanın diğer pazarlarına da götürmek istiyoruz."

Editör: TE Bilişim