Dünya kaynak sektörünün nabzı İstanbul’da atacak

İstanbul- Gedik Eğitim Vakfı (GEV) ve Türk Kaynak Teknolojisi Akademisi (TKTA) 11-17 Temmuz tarihleri arasında tüm dünyadan kaynak konusunun uzman isimlerini İstanbul’da bir araya getirecek. Uluslar arası Kaynak Enstitüsü’nün (IIW) iki yıl önce Türkiye’den sorumlu üyesi seçilen GEV, bu yıl 63.IIW Genel Kurul ve Uluslararası Konferansı’na Swissotel’de ev sahipliği yapacak.

Konferansa davetli konuşmacılar arasında BOTAŞ, BP, Rolls Royce, JFE Steel, Europipe gibi firmalardan profesyoneller ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenler ve uzmanlar da bulunuyor.

Etkinliğin ana sponsorları arasında ise Gedik Kaynak A.Ş., Japon Kaynak Makinesi ve Robotu şirketi OTC ve Avusturya’lı kaynak şirketi Fronius’un yanı sıra Alman Kaynak Cemiyeti iştiraklerinden GSI-SLV Türkiye yer alıyor.

Etkinlik kapsamında 54 ülkeden 800’e yakın uzman bir hafta boyunca kaynak biliminin ve teknolojisinin tüm yönleriyle ele alınacağı toplantılar düzenleyecek. 15-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Konferans’ ta yapı, enerji ve ulaşım sistemlerinde kullanılan kaynak teknolojisindeki ilerlemeler, konusunda uzman davetli konuşmacılar tarafından yüzlerce teknik bildiri ile tartışılacak. Doğal gaz boru hatları ve gemi inşası konularında düzenlenen özel oturumlarda ise yerli ve yabancı uzmanlar kaydedilen son gelişmeleri katılımcılarla paylaşacak.


Hülya Gedik: “Türk sanayisi dünya ile rekabet edebilmek için kaynak teknolojisindeki yenilikleri yakından takip etmeli”


GEV Yönetim Kurulu Başkanı ve etkinliğin Organizasyon Komitesi Başkanı Hülya Gedik, “Türk firmalarının yurt dışında büyük uluslararası mühendislik projelerinde yer alabilmesi, ihracatta dünya ile rekabet edebilmesi için kaynak teknolojisindeki ve tasarımındaki gelişen teknolojileri yakından takip etmesi gerekiyor. GEV olarak bu konuda taşın altına elimizi koyduk. Tüm sanayi şirketlerinin desteğini ve katılımlarını bekliyoruz. Kaynak malzemelerinde, makinelerinde ve otomasyon/robotik uygulamalarda sürekli kendimizi geliştirmek zorundayız. Bu hem Türk sanayisinin dünyadaki rakipleri karşısında rekabet gücünü artıracak; daha kaliteli ve hızlı üretim yapmasını sağlayacak, hem de inovatif kaynak uygulamalarıyla dünyanın her tarafındaki büyük mühendislik projelerinde yer almasını kolaylaştıracak” dedi.

Kaynak, sanayinin pek çok ürününde kritik sonuçları olabilecek bir teknoloji

 


Gedik Holding CEO’su ve Konferans Başkanı Dr. Mustafa Koçak ise enerji santralleri, petrol boru hatları, basınçlı kazanlar, otomobiller, uçaklar, gemiler, köprüler ve pek çok üründe kaliteli bir üretimin ortaya çıkması için iyi malzeme, iyi tasarım, iyi mühendislik, iyi kaynakçı gibi faktörlerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Dr. Koçak “Bu faktörlerin bir araya gelmediği durumlarda kaynak kritik sonuçları olabilecek bir teknolojidir. Ülkemizde bu konuda farkındalığın artırılması, dünya kaynak teknolojisindeki yeniliklerin sanayi ve akademik çevrelerce yakından takip edilebilmesi, konuya gerekli AR-GE çabasının gösterilmesi ve yenililiklerin paylaşılması noktasında bu etkinlik büyük önem arz ediyor” dedi.

Doğal gaz boru hatlarında kaynak konusu özel bir oturumda ele alınacak


Nabucco ve benzeri yurt içi ve dışındaki doğal gaz ve su projelerinin Türk çelik, kaynak ve boru sanayicileri için önem taşıması, yeni projelerde giderek X80 gibi özel çeliklerin, özel kaynak ürün ve teknolojilerinin kullanılması gerekliliğinin ortaya çıkması nedeniyle 16 Temmuz günü ‘Boru Hatlarında Kaynak Teknolojisi’ konulu özel bir oturum düzenlenecek.

15 Temmuz’da ise ‘Gemi İnşasında Kaynak ve Yenilikler’ adlı özel bir oturumda IIW Gemi İnşaat Teknik Komitesi bu alandaki son gelişmeleri içeren sunumları katılımcılarla paylaşacak. Ayrıca 14 Temmuz’da  “Kaynakta İş ve İşçi Güvenliği” konusunun ele alınacağı ve özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren tersanelerin davet edileceği bir atölye çalışması düzenlenecek. 

Editör: TE Bilişim