Geçen yıl olduğu gibi, 25 Haziran Denizciler Günü'nün odak noktası yine denizcilerin COVID-19 pandemisi nedeniyle karşılaştıkları zorluklar olmaya devam ediyor. Her ne kadar aşılar yaygınlaşmaya başlasa, enfeksiyon oranları düşse ve seyahat kısıtlamaları kaldırılmaya başlansa da denizciler için genel görünüm beklenen kadar iyi değil.

Synergy Group'un kurucusu ve CEO'su Kaptan Rajesh Unni, "Bir yıldan fazla bir süredir denizcilik sektörü olarak, işlerimizi norml akışında devam ettirmenin ve denizcilere hak ettikleri saygıyı göstermenin yollarını bulmak üzere siyasi liderlerden liderlik talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Gemi operatörleri ve denizci hakları savunucuları, pandemi kısıtlamalarının başlamasından bu yana, birçok bölgede aşıya erişimin hala zor olduğunu bildiriyor. Karaya çıkma ve seyahatle ilgili ulusal kısıtlamaların değiştirilmesi, özellikle söz konusu denizciler salgının sık görüldüğü bir ülkeden geliyorsa, mürettebat değişikliklerini daha da zorlaştırıyor.

Unni'ye göre, hastalanan denizcilerin, Covi-19 dışı nedenlerle bile tıbbi bakıma erişimlerinin sağlanması, denizcileri tedavi için kabul edecek bir limana ulaşmak için planlanan rotadan çok uzaklara gitmek anlamına geliyor. Aynı zorluğun, gemideyken vefat eden denizcilerin cenazelerinin ülkelerine geri gönderilmesinde de yaşandığı biliniyor. Olaylardan birinde, birden fazla liman devleti bir kaptanın cenazesini ülkesine geri göndermeyi reddedince geminin operatörü doğrudan merhumun menşe ülkesine doğru bir rota çirmeye zorlandı.

Editör: TE Bilişim