Başlangıcından bu yana yapımı yılan hikayesine dönen ve birçok kez yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen ısrarla yapımı devam eden Körfez İlçe`deki Dubai Port`a ait konteyner limanı yine gündemde. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Başbakan Erdoğan`ın cevaplaması için geçen yıl meclis gündemine taşıdığı Duba-i Port Limanı ile ilgili soru önergesine yanıt veren Erdoğan, çalışmaların yargının vereceği karara uyulacağı sözü vermişti fakat yargının durdurma kararına rağmen liman çalışmaları devam etmişti.

ÇEVRE BAKANINA SORDU

Yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmaların devam ettiği Duba-i Port Limanını ikinci kez meclise taşıyan Akar,   Duba-i Part Liman Projesini bu kez de Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a sordu. Danıştay 14. İdare Mahkemesi`nin kararına rağmen  çalışmaların yürütüldüğüne değinen Akar, Bakan Bayraktar`a İdarenin kararı gözardı edildiğini belirterek; Bakanlık olarak bir yaptırımınız olacak mı? diye sordu.


İŞTE SORU ÖNERGESİ


Süreci ile adeta yılan hikayesine dönen Hukuk`un da Bakanlığınızca hiçe sayılarak işin özüne girmeden verdiğiniz kararlar ile bugüne kadar devam eden Kocaeli ili, Körfez İlçesi, Yarımca yerleşkesine yapımı planlanan “Yarımca Konteynır Terminali Projesi`` ile ilgili olarak Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 29.06.2007 tarihinde “ÇED Olumlu Raporu`` verilmiştir.


Söz konusu proje için Kocaeli 1. İdare Mahkemesince 2007/2074 esas sayılı yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.


Buna karşın ÇED raporu 25.06.2009 tarihinde Bakanlığınıza sunulmuş ve Bakanlığınızca jet hızıyla 31.07.2009 yılında ÇED olumlu raporu tekrar verilmiştir.


Sakarya Bölge İdare Mahkemesinin 21.02.2011 tarihli ve 2011/149 sayılı kararı ile davacı itirazının kabul edildiği ve Kocaeli 1. İdare Mahkemesinin 14.01.2011 tarih ve 2009/385 sayılı yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair kararın kaldırılmasına ve yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verildiği hususu 04.04.2011 tarihinde Bakanlığınıza bildirilmiştir. 

Bu gelişmelerin ardından, Bakanlığınız  bu kararı aldıran isimlere karşı dava açmış. Duba-i Port World Properties Liman İşletmeleri A.Ş., Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ereğli Demir Çelik A.Ş. de idare yanında davaya katılmıştır.

Daha sonra Kocaeli 1. İdare Mahkemesi 26.04.2012 gün ve E:2009/385, K:2012/381 sayılı kararında bakanlık ve şirketin lehine karar vermiş, buna karşın Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarımızca
Danıştay 14. İdare Mahkemesine temyiz davası açılmış Danıştay 14. Dairesi E: 2012/6826 ve 2013/1512 sayılı kararında “……revize edilen ÇED raporunda, yargı kararıyla ortaya konuşan eksikliklerin giderilip giderilmediği, raporun yeterli bilimsel veriler ışığında hazırlanıp hazırlanmadığı hususları özel ve teknik bilgiyi gerektirmesi nedeniyle, üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşturulacak alanında uzman bilirkişi heyeti ile yaptırılacak keşif ve bilirkişi incelemesi ile açıklığa kavuşturulduktan sonra karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeye dayalı olarak verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir” gibi nedenlerle temyiz başvurusunu haklı görmüş ve Kocaeli 1. İdari Mahkemesi`nin söz konusu kararının bozulmasına karar vermiştir.

Bu bağlamda;

1-) Danıştay 14. Dairenin belirtmiş olduğu hususlar konusunda neler yapılmıştır? İdare mahkemesinin belirtmiş olduğu hususlar bugüne kadar neden göz ardı edilmiştir?  Bu karara rağmen Dubai-Port İşletmesinin çalışmalara devam etmesini nasıl açıklıyorsunuz? Bu konuda bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz?

2-) Anayasanın 138.maddesinde belirtilen ‘` Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.`` Hükmünü yerel yönetimler uygulamakta mıdır? Uygulamakta iseler karardan sonra ne gibi önlemler almışlardır?  Yoksa sessiz kalarak hukuk kurallarının çiğnenmesine göz mü yumulmaktadır?

Editör: TE Bilişim