Duayen Kaptan Ferit Biren Vefat Etti

İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunu, denizcilik sektörünün duayenlerinden  Kaptan Ferit Biren aramızdan ayrıldı.

Oğlu Tolga Biren'in verdiği bilgiye göre; dün gece 23.30 civarıında vefat eden Kaptan Ferit Biren, 12 Aralık 2019 Perşembe günü öğle namazını müteakip Zincirlikuyu mezarlığında ebediyete uğurlanacaktır.

Merhum Ferit Biren'e Allah'tan rahmet sevenlerine ve camiamıza sabır ve baş sağlığı dileriz.

Kaptan Ferit Biren Kimdir? (Yazarımız Ali Bozoğlu'nun kaleminden)

Kaptan Ferit Biren Babasının Askeri Doktor olarak görevli bulunduğu Diyarbakır’da 1930 yılında doğdu Babasının adı Adnan. Anne adı Fatma Nezehat’tır. İlk ve Orta Okulu bitirdikten sonra Babası Dr Adnan Biren’in Deniz Kuvvetlerinde görevli olması çocukluğunun babasının görev yaptığı Hamidiye Kruvazörü ve Yavuz Zırhlısı’nda geçmesi ve Halasının oğlu Cezmi Biren’nin de Deniz Harp Okulunda okuması Deniz Lisesi’ne gitmek istemiş fakat O zaman II. Dünya Savaşı yılları Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu Mersin’de olması nedeniyle Babasının bu isteğine karşı çıkması sonucunda Kabataş Lisesi’ne gitmek mecburiyetinde kalmış ve fen bölümü, Fransızca kısmından 1947 yılında mezun olmuştur.

Lise yıllarında çok çalışkan bir talebe olan Kaptan Ferit Biren liseyi bitirince herkesin gönlünde olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) girer, gönlündeki deniz ve gemi aşkı hiç bitmemiştir. Gemi İnşaiye’ye yönelmeyi düşünür onun için Makine Fakültesine kaydını yaptırır. Burada üçüncü sınıfta gemi inşaiye’ye bölümüne ayrılabiliyorlardı.

HAMİT NACİ

Hamidiye Okul kurvaziyerinde Başhekim olan babasının arkadaşı olan Hayri Baran’ın telkini ile İstanbul Teknik Üniversitenden ayrılır, Yüksek Denizcilik Okuluna girer. 1951 yılında Yüksek Denizcilik Okulu Güverte Bölümünden Pekiyi derece ve okul birincisi olarak bitirir. Ödül olarak üç altın saat alır. Birincisini Bakanlık, ikincisini Kaptan Nezihi Arda, üçüncüsünü de Armatör Haşim Mardin’den alır.

GALATA

Okul yıllarında M/V Ordu S/S İstanbul S/S Kocaeli S/S Anafarta ve S/S Bakır gemilerinde staj yapar. Okulu birincilikle bitirmesi nedeniyle o zamanki adı ile Devlet Denizyolları ve Limanları Genel Müdürlüğü Denizyolları İşletmesine girebilmesine rağmen zamanın popüler Armatörü Haşim Mardin’in davetini kabul ederek önce S/S Mardin bilahare S/T Raman’da görev alır.

S/T MARDİN

S/T RAMAN

Bir müddet hocası Hayri Baran’a ait M/T Barbaros ‘ta çalışır.1954-1955 yıllarında Denizcilik Bankası T.A.O Şilepçilik ve Tankercilk İşletmesine ( Bu işletme 1954 yılında önece Denizyolları işletmesinin bünyesinden ayrılır ayrı bir İşletme olur.

S/S YOZGAT

İşleme Müdürü Kaptan Asım Alnıak’tır yine bu işletme 1955 yılında Denizcilik Bankası T.A.O’dan ayrılarak D.B Deniz Nakliyatı A.Ş adını alır ilk Genel Müdürü Kaptan Asım Alnıak’tır.) ait M/V Kastamonu. S/S Yozgat gemilerinde 2.zabit S/T Kocaeli tankerinde 1.zabit olarak görev yapmıştır.

S/T KOCAELİ

M/V KASTAMONU

1956 yılında yedek subaylıktan arkadaşı Malik Yolaç’ın davetini kabul ederek önce S/S Yolaç Merve daha sonra S/S Yolaç gemilerinde Kaptanlık yapmıştır.1960 yılı şubat ayında “Yolaç” Kaptanlığından İşletmenin Anvars acentesi “ Continantal Lines “ ile birlikte yaptıracakları gemi için “ resident superintend” olarak Anverste görev yaptı.

S/S YOLAÇ

1968-1972 yılları arasında İpraş’ta tanker kiralama danışmanlığı 1972-1973 yıllarında Yüksek Denizcilik Okulu Okul Gemisi Süvariliği, 1982-1983 yıllarında Yüksek Denizcilik Okulunda Gemilerde Yük İşleri dersi hocalığı görevinde bulundu. Okul yıllarından başlamak üzere sivil toplum kuruluşlarında görev yaptı. Yüksek Denizcilik Okulu Öğrenci Derneği, İstanbul Yüksek Okullar Birliği ve Türkiye Milli Talebe Federasyonunda delegelik, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlık görevlerinde çalıştı.

YOLAÇ MERVE

Uzak Yol Gemi Kaptanları Derneği Başkanlığı görevinde bulundu Bilgi ve deneyimini paylaşmak amacıyla 1952 yılından buyana Denizcilikle ilgili her konularda yazılar yazdı birçok yurtiçi ve yurtdışı toplantılarda. Tebliğ sunmuş ve konferanslar vermiştir. Dünya Denizcilik çevrelerinin temel kitaplarından “ CharteringAnd Shipping Terms “ adlı J.Bes’in 550 sayfalık eserini dilimize “ Kiralama ve Deniz Nakliyat Terimleri “ adı ile çevirmiştir.

YOLAÇ MERVE

Kaptan Ferit Biren’in bu güne kadar yazdığı tüm yazılarını “ Denize Ekilenler “ adını verdiği kitabında toplamıştır. Yazdığı kitap incelendiğinde denizciliği çok iyi bildiğini denizcilikle ilgili yayınları çok iyi takip ettiğini ve bunun neticesinde de uzak görüşlü bir insan olduğu görülecektir. Bu kitapta yayınlanan yazılarından birkaçı şöyledir. 25 Mayıs 1952 yılında zamanın yüksek Tirajlı gazetelerinden Yeni İstanbul’da yazdığı yazının başlığı “ Deniz Ticaret Filosunda Armatörlerin Yeri “ adlı yazısında o günlerde faaliyet gösteren armatörlerden bahsederken denizciliğin gelişmesi için armatörlerin bir başka deyişle özel sektörün önemini vurgulamıştır.

KASATAMONU

24 Aralık 1964 tarihinde Yeni Gazetede yazdığı yazıda; Deniz Ticaret Filomuzun gelişmemesinin sebeplerini birer birer anlatırken yazısını şu sözlerle bitirir “ Onuncu sebep, deniz ticaretinin başlı başına ve apayrı bir konu olması sebebi ile onun pek spesifik işleri ile uğraşacak ayrı bir deniz ticaret odasının kurulmayışıdır “ Yine Yeni Gazete’de 19 Ocak 1965 tarihinde yazdığı yazıda da “ İnsanlar çok eski çağlardan beri su üzerinde taşıma işlerine girmişlerdir. Deniz nakliyatı bu günde ticaret hayatında büyük yer işgal etmektedir.

ORDU 1937-1970

Zamanımızda gemilerin büyümesi fiyatlarının artmış olması, işletme usullerinde meydana gelen büyük ölçüde değişiklikler, gemicilik işletmelerini Anonim Şirketler haline gelmeye zorlamaktadır.”Yazısını şu sözlerle bitirir. Gemi İşleten Anonim Şirketler devlete vergi ve döviz olarak büyük imkânlar getirecektir. 19 Ocak 1965 tarihinde Yeni Gazetede yazının başlığı şöyle; Türkiye “ Güneş” ve “ Denizi “ ni satabilir.

Yazı özetle şöyledir: "Türkiye turistler için çok cazip bir ülkedir. Bilhassa deniz ve güneşi ile senenin büyük kısmında turist uğrağı olabilecek durumdadır. Fakat bunun içinde en kısa zamanda teşkilatlanmak lazımdır. Bu hususta deniz vasıtalarından ( Yelken, su kayağı , motor ) istifade etmekte şarttır" demektedir.

01 Haziran 1965 tarihli Yeni Gazetede yazdığı yazının başlığı "Deniz Ticaret Odası Kurulmalıdır. “ Kurulacak Deniz Ticaret Odalarının sahaları Liman ve Deniz İşleri Bölge Müdürlükleri sahalar olmalıdır. Neden ayrı bir Deniz Ticaret Odası Kurulmalıdır. Derken bunu madde madde yazmıştır.

14 ve 15 Aralık 1966 tarihli Yeni Gazetede yazdığı yazıda D.B Deniz Nakliyat Özel Sektöre devredilebilir mi ? başlıklı bir yazı yazarak D.B Deniz Nakliyat şirketi ile ilgili görüşlerini belirtmiştir. 05 Ocak 1967 tarihli Yeni Gazetede Gemi İnşa Sanayimiz öncelikle ele alınmalıdır. Başlıklı yazıda Türkiye için çok önemli ve Türkiye için bir çok sorunlarını kolaylıkla halledecek bir montaj sanayi olduğunu belirterek gemi inşa sanayinin önemini madde madde açıklamıştır. 22 Ocak 1967 tarihli Yeni Gazetede Çeşitli Ülkelerde Serbest bölgenin tarifi başlıklı yazıda; Türkiye’de kurulacak Serbest Liman veya Serbest bölgenin ülke ekonomisine katkısını diğer ülkelerde ki Serbest Bölgelerden örnekler vererek açıklamıştır.

25 Mayıs 1967 tarihli Yeni Gazetede Salıpazarı Rıhtımı fuzuli olarak inşa edilmiştir başlıklı yazısında; Salıpazarı rıhtımının kara ve demiryolu ile bağlantısının bulunmadığını, lodoslu havalarda gemilerin barınmasındaki zorlukları anlatmış Salıpazarı rıhtımının ancak yolcu ve turist gemilerinin yanaşması için kullanılabileceğini işaret etmiştir. (Salıpazarı Limanı 30 Nisan 1986 yılında Yük Gemilerine, 19 Eylül 1989 tarihinde Tırlara kapatılarak kurvaziyer gemilerin yanaştığı bir Liman olarak faaliyetine devam etmektedir.)

25 Mayıs 1967 tarihli Yeni Gazetede İstanbul’un Yük Liman’ı “ Büyükçekmece de kurulmasının Boğaz trafiği, İstanbul Limanını Şehirhatları yolcu gemisi trafiği ve yolcu gemisi trafiğinden uzak olması İstanbul Limanını rahatlatacak boğaz trafiğini de daha emniyetli hale getireceğini belirtmiştir. ( 1992 yılında Ambarlıda kurulan Altaş Ambarlı Liman tesisleri bu gün ülkemizin en büyük limanlarından birisidir)

16 Temmuz 1967 tarihli Yeni Gazetede Sanayide İlerlemek için Gemi İnşa Sanayi şarttır başlıklı yazısında ise Sanayileşmemiş ve geri kalmış ülkelerde gemi inşa sanayinin olmadığını Gemi İnşa sanayinin olmadığı ülkelerin sanayileşmediğini Bu ilişkinin asla bir rastlantı olmadığını Japon sanayinin gelişmesinde gemi inşa Sanayinin payının büyüklüğünden örnekler vererek anlatmıştır.

08 Ağustos 1967 tarihli Yeni Gazetede "Ulaştırma Sistemimizin Konteyner çağına göre ayarlamalıyız" başlıklı yazısında ise Konteyner taşımacılığının tarihsel gelişimini anlatarak Konteyner taşımacılığının önemini belirtmiştir.

MARDİN

01 Mart 1970 tarihli Yeni Gazetede "Gemi İnşaatında Türkiye için kaçırılmayacak Fırsat" başlıklı yazısında; Tersanelerimizde yapılan gemilerin mükemmeliyeti, denizcilerimiz tarafından takdir edilmektedir. Büyün dünya tersaneleri ile olan temaslar dolayısı ile kıyaslama imkânlarına sahip olan Mac Gregor mühendisleri Gölcük ve Camialtı tersanesinde inşa edilen 12,500 DWT’luk gemilerin işçiliğindeki itina ve ustalık karşısında hayranlıklarını ifade etmekten geri kalmadıklarını belirterek Mühendis ve işçilerimize güvenmemiz gerektiğini belirterek gemi inşa sanayinin önemini belirtmiştir. Kaptan Ferit Biren aynı zamanda bir ticaret adamıdır.

Editör: TE Bilişim