Deniz Ticaret Odası'nın Şubat ayı meclis toplantısında yine Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri konuşuldu. 10 yıl öncesini andıran sahneler yaşandı.

Kimi armatör ve acente temsilcileri kılavuzluk hizmetlerini ticarileştirmek adına, kimi liman temsilcileri de bunu destekleyen tarzda açıklamalarda bulundular.

İMEAK DTO Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Vekili Faruk Ürkmez Başkanlığı’nda yapıldı. Yoğun bir katılımın olduğu toplantıda teşvik ve Kılavuzluk ve Römorkör hizmetlerini Nemrut Körfezi'nde rekabete açılması toplantının ana gündem maddelerini oluşturdu.

Şubat ayı meclis toplantısına eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı. Mutlu konuşmasında İstanbul Valiliği görevinin kendisine bıraktığı çok önemli bir sosyal miras olduğunu söyledi. Denizcilerle her zaman uyum içinde çalıştığını anlatan vali Mutlu geleceğimizi güvenle kuracağımız merkezlerden bir tanesi de denizcilik sektörüdür dedi.

DTO meclisinde söz alan Kenan Türkantos ise Ulaştıma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Denizler ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün “Belirli bir bölgede tek kılavuzluk ve römorkör teşkilatının hizmet verebileceği” hükmünde kararının olmasına rağmen kılavuzluk ve römorkör hizmetlerini, Nemrut Körfezi’nde rekabete açması konusuna değindi. Türkantos Nemrut Körfezi pilotaj römorkör hizmetleri için iki firmanın daha teklif verdiğini ancak kabul edilmediği söyledi. PETKİM’e verilen izinin bir anlam ifade etmediğini iddia eden Kenan Türkantos  onlar zaten bu iş için taşeron kullanıyorlar dedi.

Altan Köseoğlu: "Pilotaj bal gibi rekabete açık olabilir"

Altan Köseoğlu söz alarak  “ben doğruların yanındayım” dedi, İzmit Körfezinde de Nemrut Körfezinde de yapılan uygulamaların yanlış olduğunu iddia etti. Nemrut Körfezinde Uzmar varken PETKİM ve TÜPRAŞ’ın zaten var olduğunu söyleyen Köseoğlu MED Marin ve DEKAŞ Konsorsiyumuna verilen izinlerin sadece iskele izinleri olduğunu söyledi. İzmit Körfezinde TDİ’nin 26 milyon dolarlık bir işi bırakarak çekildiğini , ancak Ambarlı Limanına kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri için izin almaya çalıştığımda yine aynı TDİ’nin “hayır Ambarlı’da bu hizmeti ben yapacağım” diyerek kendilerini zorladığını söyleyen Altan Köseoğlu Pilotaj bal gibi rekabete açık olur dedi.” Köseoğlu  sözlerini şöyle bitirdi;“İzmit Körfezinin 4 bölgeye ayrılabilirsiniz, ama aynı iskeleyi 2 şirkete verdirip rekabet ettiremezsiniz. Önümüzdeki günlerde pilotaj ve römorkaj konusunda düzenlemeler yapılacak. Konuşurken rekabet derken neye rekabet dediğimizi ayıralım” 

Yücel: “Bütün önerileri ortak bir platformda değerlendirmeliyiz”

Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan vekili ve DTO Meclis üyesi Erol Yücel Türk Koster Filosunun yenilenmesine ilişkin önerileri ortak bir platformda değerlendirmek gerektiğini vurguladı. Torba yasaya, Türk Koster filosuna ilişkin madde konduğunu ekleyen Erol Yücel, Önümüzde ki günlerde bu maddenin onaylanmasını umduklarını bu kapsamda rahat bir şekilde başlayacaklarını belirtti. Başkan vekili, “ “Bana göre çok somut ve aktif bir çalışma oldu Armatörler birliğinin aktif olduğunu görmek beni ziyadesiyle memnun etti “dedi.

Metin Kalkavan: “İstediğimiz sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum”

2015 yılına ilişkin beklentilerin de masaya yatırıldığı toplantıda Yönetim Kurulu başkanı Metin Kalkavan konuya ilişki açıklamalarda bulundu. TOBB Ticaret Konsey Toplantısı’nda Türk denizciliği için önemli çalışmalarda bulunduklarını belirten Kalkavan “Projenin başlangıcı güzel ilerliyor. İstediğimiz sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum. Kanun çıksın, bir sonraki Meclis’te detaylandıracağım Koster konusunda hurda teşvikiyle ilgili olarak hem bakanımız tarafından deklare edilmesi, sonra da başbakanımız tarafından deklare edilmesi önemli bir olaydır. Bakış olarak, inanç olarak, niyet olarak önemlidir. Onun nasıl uygulanabilir olacağı konusunda daha sonra çok uzun tartışacağız. O yolu bulmaya çalışacağız. Hedeflediğimiz amaca ulaşacak mıyız? dedi. Gemi ihracının teminatın kredi garantisiyle teminat altına alınacak olmasının çok önemli bir karar olduğuna dikkat çeken Kalkavan, “ İnşallah bu, Torba Yasa’da çıkacak. Hem tersane, hem ihracat, hem istihdam, hem yan sanayisine büyük ivme katacak olan somut olarak çıkabilecek katkıyı kredi garanti fonuyla teminatlandırma olarak yerini alacaktır” diyerek verdiği destekten dolayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim