2014 Yılının İlk İMEAK DTO Toplantısı Yapıldı

İMEAK DTO Toplantısı bugün oda binasında gerçekleşti. Başkan Metin Kalkavan’ın hazır bulunmadığı meclis  Cengiz Kaptanoğlu’nun konuşması ile başladı.Kaptanoğlu öncelikle Binali Yıldırım’a teşekkür ederek başladı konuşmasına. “Eski demeye dilimin varmadığı bakanımıza yerel seçim olması nedeniyle İzmir’de tam destek olmalıyız” dedi. Kaptanoğlu 5 aralıkta yapılan koster toplantısının çok yararlı olduğunu orada bilgi alışverişinde bulunulan bir toplantı gerçekleştiğine değindi.

Sözlerini Tanker komitesini tebrik ederek sürdüren Kaptanoğlu,özellikle Tanker Komitesi ve Deniz beyi tebrik ediyorum ve diğer meslek komitelerinde de aynı çalışmaları bekliyoruz dedi.

Başkan Metin Kalkavan’ın Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’la görüşmesi olduğu için meclise katılamadığını belirten Kaptanoğlu,” inşallah 2014 te en büyük sorunumuz olan finans sorununu çözme umudunu taşıyorum” dedi.

Hüseyin Yangın: Personelin özlük haklarından kesilmemeli

Daha sonra söz alan Hüseyin Yangın verdiği bütçe bilgilerinden sonra “Piri Reis Üniversitesi hakkında fikir beyan etmek” istediğini söyleyince Meclis Başkanı Kaptanoğlu’nun tepkisi ile karşılaştı. Yine de olumlu şeyler söyleyeceğim diye konuşmasını sürdüren Yangın Piri Reis Üniversitesine çeşitli kaynakları kısarak yapılan %47′lik yardım için yapılan kesintiler içine personelin özlük haklarının eklenmemesinin olumlu bir durum olduğunu belirtti.

Daha sonra Dr. Nuri Gökmoğul’un İş Sağlığı ve güvenliği sunumu vardı mecliste.

Suat Ürkmez:TÜDEV mütevelli heyeti 212 kişi oldu

Sunumun akabinde Suat Ürkmez söz aldı. Vakıfla ilgili bilgiler vermek istediğini söyleyen Ürkmez; 2013 senesi boyunca TÜDEV’e yapılan destekler için teşekkür etti.Gündemde olan vakıfla ilgili bir mütevelli heyeti olduğunu söyleyen Ürkmez 122 olan üye sayısının meclis üyeleri ve oda yönetimlerinin katılımıyla 212′ ye çıkacağını söyledi.

Gündüz Nalbantoğlu:Gökova körfezine yapılan saldırıdır

Bodrum Ticaret Odası başkanı Gündüz Nalbantoğlu söz aldı. Gökova körfezine yapılan saldırıdır, çünkü Gökova Kemerköy’e yapılmak istenen limanın tam olarak oraya bir saldırı niteliğindedir ve buna engel olmak için durdurulması için hukuki yollara başvuracaklarını belirtti. Gökova’ya liman yapılırsa bu oranın sonu olur diyen Nalbantoğlu bu konuda odanın da yardımını istedi.

Deniz Eraydın:Pilot alımı gecikmelere neden oluyor.

Deniz Eraydın söz alarak yakıt tankerlerin pilot almasından ve bu nedenle yaşanan gecikmelerden şikayet etti. “Bir limana 350 defa yanaşan bir kaptanın artık pilota ihtiyacı yoktur” diye düşündüklerini Avrupa’da bir limana 30 defa yanaşan kaptana bu konuda bir belge verdiklerini verildiğini dile getirdi.

Salih Zeki Çakır:Bir algı yönetimi durumu var

Salih Zeki Çakır’da söz aldı. “Daha önceki toplantıda maruz kaldığım muamele için çok şey söylenebilir” dedi Salih Zeki çakır. “Ancak ben düşünerek, düşünceli konuşurum patavatsız ve hazır cevap değilim”dedi.

Pek çok kez bu mecliste gündeme getirdiğim bir konuya kısa bir vurgu yapmak istiyorum diyen Çakır bu girişimlerimizden sonra yapılan iyileştirmenin güzel olsa da yeterli olmadığını söyledi.Bu duruma bir algı yönetimi olduğunu söyleyen Çakır benim dedim ortak akıl bulmaktır dedi.

TÜDEV Özel bir vakıftır

Yapılan bu değişiklik TÜDEV Vakfının özel bir vakıf olduğu sonucunu değiştirmiyor,bir özel vakfa bir kamu kurumunun geliri aktarılıyor diye sözlerini sürdüren Salih Zeki Çakır belki vakfın kurulduğu dönemdeki şartlar bunu gerektiriyor olabilirdi ama bugün şu soru akla geliyor ; bu iyileştirme şu şekilde yapılamaz mıydı? TÜDEV DTO’nun bir organı haline getirilemez miydi?

Diğer okullara haksızlık oluyor

Çakır Kamu gelirinin %47′sinin özel bir vakfa aktarılması diğer okullara yapılan bir haksızlıktır diye düşünüyorum diyerek sözlerini bitirdi.

Süalp Ürkmez : Gizli ajandanızı açıklayın.

Salih Kaptan bu meclise yanlış bilgi verip yanlış yönlendirmektedir diyerek Süalp Ürkmez kürsüye geldi,”Samimi değilsiniz. Gizli ajandanız var gizli ajandanızı açıklayın” diye konuşan Ürkmez;” düşünmeden konuşuyorsunuz DTO kaynakları Piri Reis Üniversitesine aktarılıyor. Paralar bu meclisin aldığı kararla okula aktarılıyor Piri Reis Devletin Üniversitesidir” dedi.Okulun ihiyaçtan doğduğunu denizci olmak isteyip açıkta kalan öğrencilere burs imkanı da sağlayarak eğitim verildiğini söyleyen Ürkmez bu söylemler bizi yolumuzdan çeviremez dedi.

Recep Düzgit:DEKAŞ’ın faaliyetlerine engel olmayacağız.

Gündeme dair konuşmak üzere kürsüye gelen Recep Düzgit ise 52,5 milyon olan bütçenin 41.5 milyonunun ticaretten alınan pay olduğunu söyleyerek bunun da %85′i yabancı bayraklı gemilerden alınanlardır dedi. Diğer odaların gelirlerini bankalarda mevduat olarak yada AVMler inşa ederek değerlendirdiğini bizim yönetim ise bunu bir eğitim kurumuna harcayarak çok yararlı bir iş yapıyor dedi.

Daha sonra yeni gelişen bir olaya değinmek istediğini söyleyen Düzgit izmit kılavuzluk hizmetlerinin 1998 de çıkan bir yönetmelikle özel sektöre verildiğinden söz etti. Ortada artık bu konuda bir yönetmelikte yok ancak taslak yönetmelik hazırlandı ama bu da yayımlanmadı. 2004 yılında Med Marin -DEKAŞ anlaşmazlığı oldu ama sonra yine işbirliğine gittiler. Bu arada Marin Römorkör ve DEKAŞ arasındaki anlaşmayı yok saydılar. DEKAŞ’a dava açtık.Yıl 2014 bizim duruşmalarımıza bakılmadan tahkim kurulu karar verdi.Karar arin Römorkör lehine çıkmıştır. 56 milyon tutarındadır.Aksine bir durum olmadıkça biz bize yapılanı yapmayacağız DEKAŞ’ın faaliyetlerine engel olmayacağız diyerek Düzgit sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim