DTO seçimden sonra illk meclis toplantısını yaptı.

Oldukça yüksek katılımın olduğu görülen toplantıda özellikle İzmir bölgeden katılım fazlaydı. 

Kaptanoğlu: "Komisyonlara devamı takip edeceğiz" 

Açılış konuşmasını yapan Cengiz Kaptanoğlu özetle şunları söyledi.

"46 meslek komitesindeki  bölgelerden 17 tane meclis üyemiz var, bir adet de yönetim kurulu üyemiz var. Bu ilk meclis toplantımız. Katılım iyi. Meclis yönetmeliğimiz ve kendi  kanunumuz var.   Bizim size bir sorumuz var komisyonlarımız dışında bir de size sorduk. Kurulmasını istediğiniz komisyonlar var mı diye, fevkalade  öneriler var. Ortak akıl komisyonu bile var öneriler arasında.

Biz bir arkadaşımızın iki komitede olmasından yana değiliz. Sizlerin de istediğiniz komisyonlarda görev yapmasını da arzu etmekteyiz. Bundan sonra katılım için takip edeceğiz belli bir süre katılmayanın üyeliği düşer.

Bu arada İzmir’e gittim odalarımız fevkalade seçimler yaptılar. İzmir şube başkanları burada bugün.Bu ivmeyle gelecek  senelerimiz çok daha iyi olacak. Katılımcı ve heyecanlı olacak.Bu arada meclisimizin yaş ortal aması 51."

Meclis toplantısına katılan şube başkanları başarı ve teşekkür konuşmaları yaptılar.

Söz alan İzmir şube başkanı Yusuf Öztürk Geza Dologh’a teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü;"İzmir Alsancak limanı sadece kruvaziyer limanı olacağı Ulaştırma bakanlığınca açıklandı. Özellikle geniş bir interlandi kapsayan İzmir Alsancak limanının konteyner taşımacılığında çok önemli bir yeri olduğunu belirtmeliyim. Son yıllarda global kriz paralelinde konteyner taşımacılığında düşme olmasına rağmen hala önemli bir paya sahiptir. Bu limandan yapılan dökme ve konvansiyonel yük trafiği önemli rakamlara ulaşmaktadır.İzmir limanından 2012 yıl sonu itibarıyle toplam 2349 gemiye hizmet verilmiş ve  9356 bin ton yük elleçlenmiştir. Konteyner trafiği ise 775 bin teu olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. İzmir Alsancak limanına gelen kruvaziyer gemi sayısı ise her geçen yıl artış göstermektedir. 2012 yılı itibarıyla limana yapılan toplam kruvaziyer sefer sayısı ise 286 gemi olmuştur. Ulaştırma bakanlığının açıklamasına göre Alsancak limanı kruvaziyer limanı olarak düşünülmektedir."

"Çandarlı Limanı mendirek inşaatı devam ediyor"

Çandarlı limanının mendirek inşaatı devam ettiğini belirten Yusuf Öztürk; Yapımının 2015 yılında tamamlanması ve 4 milyon teu kapasiteli bir liman haline dönüşmesi Ulaştırma bakanlığınca  kararlaştırılan Limanın, Türkiye’nin en büyük ana limanı olmasının planlandığını belirtti.

Aliağa ana limanının da da yük bakımından önemli bir paya sahip olduğuna değinen Öztürk; bu limanda da toplam 435 bin teu yük elleçlendiğini söyledi.

Aliağa gemi geri dönüşüm sanayi bölgesinde 2012 yıl sonu itibarıyla 282 gemi söküldüğünü söyleyen Yusuf Öztürk; "Gemi geri dönüşüm sanayi  bölgesi olarak ilk günden bu güne kadar Türk ekonomisine 10 milyar dolar katkıda bulunmuştur." dedi.

Daha sonra deniz turizmine değinen Yusuf Öztürk, şunları söyledi:

"Bölgemizin deniz turizmine yönelik yatırımları hızla devam etmektedir. Bu aşamada pasaport mendireği yat limanı olarak ele alınmakta Mavi şehirde de yat limanı inşşası da konusudur. Proje halindedir. Yakın bir tarihte yönetim kurulu olarak seçildik hızlı başladık ancak üye iletişim bilgilerinde sıkıntı olduğunu farkettik.Bunu düzenliyoruz,  güncelliyoruz."

Denizcilik Eğitimi

Konuşmasına devamla denizcilik eğitimi konusuna değinen Yusuf Öztürk şöyle konuştu: "Bizim için denizcili eğitimi ok önemli bir konu. Bölgemizden ne kadar eğitim veren kurs ve kurum olduğunu envanter halinde meclis üyelerine sunacağız.Aynı zamanda İzmir  bölgesi  için önemli bir konu vardı özet beyan konusu. Yanaşmamış gemiye özet beyan yapılamıyordu.Artık yapılabiliyor.

İkinci kılavuzluk ve pilotaj hizmeti

Konuşmasının sonunda yeni Limanlar Yönetmeliğine değinen Yusuf Öztürk; "Yeni limanlar yönetmeliği çıktı.Yeni yönetmelikte İzmir Limanının yaklaşım ve demirleme sahaları var.Bu duruma göre ikinci bir klavuzluk ve plotaj hizmeti verme söz konusu olacak. Bu konuyu da takip ediyoruz." dedi.

CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan

Mecliste bulunan İhsan Kalkavan, CHP samsun Milletvekili söz aldı.

Deniz ticaret odasının üyelerini selamlayarak başladığı konuşmasında İhsan Kalkavan Şunları söyledi.

"Samsun’da 1994 yılında kurulan Dto temsilciliğinden milletvekilliğine kadar sürdürdüğünü söyleyen kalkavan geçen yıla kadar  görevi başarıyla yaptığıma inanıyorum. İş olarakta aynı meslek gurubundayız. Bugün burada Ankara’da Samsun’un temsilcisi olduğum kadar odanında temsilcisi olarak görüyorum. Odamızın ve şubelerinin bana verecekleri her konuyu inceleyeceğimden emin olabilirsiniz. Odanın denizcilik sektörü ile vereceği  raporlar da  denizcilik anlamında partimin de klavuzu olacaktır. Geçen ay bir seçim yapıldı geçirildi. Güzel bir seçimdi seçimde yönetim kurulunu alan arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu seçimde liste çıkaran Sayın Çakır ve ekibine seviyeli bir seçim geçirdiği ve çok seviyeli bir seçime sebep oldukları için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yönetim kuruluna da bir şey söylemek istiyorum.Çakır , yönetimi bir takım bazı kendi  gördükleri eksiklikleri  ve bunların bir kısmını siz de kabul edeceksiniz belirtmişlerdir. İnanıyorum ki şu önümüzdeki 4 sene zarfında hakikaten eksik gördüğünüz konuları , gedikleri kapatacağınıza ve 4 sene sonra yaş ortalaması 51 den daha düşük olan yönetime bir geleceğe odayı teslim edeceğinize veya daha güzel şartlarda yönetimi devam ettireceğinize inanıyorum"

Salih Zeki Çakır: "İnsanları güçlü yapan yedikleri değil hazmettikleridir"

Salih Zeki  Çakır söz aldı, Yeni dönemin herkese hayırlı olmasını temenni eden Salih Zeki Çakır "sözlerime ünlü bir fransız düşünürün özdeyişleriyle başlamak istiyorum Düşünür derki; İnsanları güçlü yapan yedikleri değil hazmettikleridir." Dedi.

"İnsanları zengin yapan harcadıkları değil muhafaza ettikleridir. Tasaruf ettikleridir.Biriktirdikleridir.İnsanları bilgili yapan okudukları değil hatırladıklarıdır." diyen Salih Zeki Çakır; sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sektörümüz önemli bir süreçten geçti.Çok şey söyledik tartıştık,tartışılmasını istedik eleştirdik,özeleştiri yaptık, özeleştiri yapılmasını talep ettik. Tek gayemiz vardı. Bu süreçte şunutespit ettim. Üyelerimiz arasında sektörümüzün genelinde oldukça fazla önyargılar oluşmuş. Bunun sebeplerini sorgulamak hepimizin vazifesidir.Biz bu anlamda bu önyargılarının giderilmesine, telafi edilmesine,yanlış anlaşılmaların önünün alınması için gayret safrettik. Bundan sonrada aynı müspet yaklaşımı sürdüreceğimi taahüt ediyorum. Gayemiz,  bir koltuk kapma yarışı gibi telakki  edilsede bazen, içinde bulunduğumuz önemli bir süreçten geçen genelinde ülkemizin,  özelinde sektörümüzün sorunlarının çözülmesine ,üyelere hizmetin götürülmesine daha fazla önem vererek, öne çıkartarak yeni bir dönemimn yaşanmasıdır. Bundan sonraki çalışmalarımızda da göreceksiniz başka bir niyetimiz olmamıştır. Olmayacağına da şahit olacaksınız. Öneriler bölümünde değinebilirdim. Sayın vekilimiz de vurgu yaptığı gibi bir metodoloji ile çalışmaları sürdürmekte fayda görüyorum. Mevzuatta 47 meslek  gurubu varsa da özelinde bu sayı 10-12 dir.Yeni yönetimimiz, oluşacak komisyon vasıtasıyla meslek guruplarının sorunlarını,  bilinen, gözardı edinebilinen, güncelleyerek bir çözüm takvimi sunabilirse katkımızı takibimizi daha iyi yapar katkımızı daha iyi ortaya koyarız diyorum. Sektörümüzün gerçekleri var. Bütüncül anlayışıyla gerçek tektir. Ama olduğunuz yerden bakınca gerçeklerin parçaları vardır. Bunlar bütünün parçalarıdır. Baktığınız yerden farklı görebilirsiniz. Sektörümüzü bir bütün olarak ele alıp parçadan bütüne doğru sorunlara bir çözüm arama anlayışıyla hareket etmeliyiz. Genel deyiştir; bütünden  parçalar anlaşılmaz. Bütünü anlamak için parçaları anlamak gerekir. Balıkçı arkadaşlarımızdan başlayarak bütün meslek guruplarını sorunlarını irdeleyerek sonuç almaya çalışmalıyız. Buna sektörümüzün ihtiyacı var buna hep birlikte çalışmalıyız. Yeni dönemimiz hayırlı olsun."

Eğitim komitesi başkanı Yusuf Sertkaya

Eğitim komitesi başkanı olarak söz alan Yusuf Sertkaya şunları söyledi:

"Aslında eğitim komiyesi ile ilgili konuşacaktım ama ilk toplantı olamsı sebebiyle genel bir konuşma yapacağım. Bir seçimi tamamladık doğrusuyla yanlışıyla. Üyelerimizin oylarıyla mecliste yerlerimizi aldık. Öncelikle yeni oluşan muhalefetli denizcilik yapısı sektörümüze hayırlı olsun. Demokrasi sadece parlementoda 4 yılda bir yapılan genel ve yerel seçimden ibaret bir kavram değildir. Demokrası toplumun  en kılcal damarlarına kadar yayılması gereken bir olgu. Demokrasi için sivil toplum örgütleri önemlidir. Ülkemizde yeni yeni sivil toplum kavamları öğrenilmeye başlıyor. Böyle denebilir, Avrupa’da özümsenmiş olan sivil toplum kavramı ülkemizde daha yeni yeni yeni öğreniliyor. Demokrasinin ilerlemesi açısından sivil toplum örgütünün payı büyük. Madem sivil toplum kuruluşları bu kadar mühim, demokrasinin ayrılmayacak bir parçasıysa sivil toplum kuruluşları da kendi içinde demokratik bir yapıya sahip olmalıdır. Sivil toplum kuruluşları çok sesli ve muhalefetinde en az iktidar kadar önemli ve söz sahibi olması gereken kurumlar olmalıdır ki böylece toplumsal anlamda demokrat ve işlevsel olsun."

"Yönetimi demokrat yapan muhalefettir"

Deniz ticaret odasında da her yönetim gibi iktidar bulunduğunu söyleyen Yusuf Sertkaya; "iktidarların olması yönetimin demokrat olduğunu göstermez." dedi. Sertkaya, şöyle devam etti:

"Yönetimi demokratik yapan muhalefettir. Bu seçim sürecinde meclisimiz ilk defa çok sesli bir yapı kazandı. Bu seçimden itibaren meclisimizde muhalefet var demokrasi var sektörümüze hayırlı uğurlu olsun.  Bende eğitim meslek gurubuna seçildim.  Seçilirken de bu konuda çok görüşmeler yaptım. Konularla ilgili sözler verdik. Bundan sonraki dönemde eğitimcilerin sesi olacağım. Ve eğitimcilerin bu çatı altında sözcülüğünü yapacağım. İhtisal alanlarımdan biri de denizcilik eğitimidir. Önceki yönetimin en önemli projesi olan ve meclis gelirinin hemen hemen tamamının aktarıldığı Piri Reis Üniversitesinin kişisel  kefaletten çıkarılarak odanın projesi olarak, çalışma gurubu olan komiteye aktarılarak bu projenin incelenmesi  yeni  yönetimin görevi olmalıdır.Son olarak yapılan  seçimde oyların yüzde 44’ünün hayır dediğni , değişim beklediği ni unutmayın ve buna göre hareket edin."

Kenan Türkantos: "Konuşursam kalp kırarım"

Salih Zeki Çakır ekibinden DTO Meclisine seçilen Yusuf Sertkaya'nın konuşması sonrası söz alan Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkan Vekili Kenan Türkantos, "Kırıcı olmamak için Yusuf Sertkaya'nın konuşmasına cevap vermek istemiyorum. Konuşursam kalp kırarım" diyerek başladığı sözlerine şöyle devam etti;

"Size bir olayı örnek vererek anlatmak istiyorum. Gece yarısı telefonunm çaldı. Marmara denizinde yol alan konteyner gemimizin ki Haydarpaşa’ya geliyordu, artık yeni alınan bir kararla Marmara Denizi’nde de pilot kullanmak mecbriyeti bildirilerek zoraki bir pilot gönderilmiş. Tabi kıyamet koptu sabahı sabah ettik. Ertesi gün gittik 1945 ve 1955 senesinden beri kanun maddesinde bunu yazılı olduğu söylendi. Ve benbunu uygulayacağım diye diretmeye başladı. Biliyormusunuz ne oldu akşamüstü beyefendiye gittim özel odasına girdim zatıalinizi gidip şikayet edeceğim dedim şimdi suç duyurusu yapacağım dedim. Çünkü dedim 55 senedir devleti zarara sokuyormuşsunuz. Sen ve senden öncekiler bunu uygulamadınız. Yok dedi sonra biz onu deneme amaçlı yapmıştık deyip ertesi gün kaldırdılar. Bunu neden anlattım, bakın burada armatörlerimiz de var acentelerimiz var bunu armatör olarak düşünün acenteyle alakası yok bunun. Ben şimdi hem sayın milletvekilimizden hem Salih Zeki çakır beyden hemde yeni yönetimimizden geçmişte halledilemeyen bir konuda yardım talep edeceğim. Karadenizden senede en fazla 10 geminin geldiği Selvi burnunda yaşanan olayı nakledeyim.Yeni bir karar alıyorlar orada giriş çıkış kapısı olamdığından geminin polis kontrolunu Zeytinburnu’na geleceksin burada yapacağız diyorlar. Bu sorun Çanakkale Akçansa’da da var, personelin hepsi karaya gelecek.GBT yapılacak. Bu GBT gemide yapılamıyor mu?. Teknoloji gelişmiş herşeyin kontrolu mobil aletlerle yapılabiliyor.Şu anda Akçansa’da Türk bayraklı gemi işlem yapamaz. Çünkü kontrola adam göndermiyorlar."

Mecliste üçüncü dönemi olduğunu söyleyen Türkantos; ömrünün yüzde onikisini geçirdiğim kılavuz ve römorkör teşkilat yönetmeliğinin eski yönetimde de Cengiz beyin m,illetvekilliği yaptığı yönetimde de  çıkarılamadığına değindi. Bir ucube sistemle bugüne kadar gelindiğini iddia eden Türkantos; şöyle devam etti:

"Mahkemeler kazanıldı, sözler verildi,bakan onu dedi bunu dedi politik ayar dedi , geçen yıl gazetelerde çıkan haber doğruysa ki doğru olmadığını düşünmek istiyorum, inanmak istemiyorum, şöyle bir sorun var; önümüzdeki sene yerel seçimler var eğer Ulaştırma Bakanı bir yerden bir yere aday olacaksa 6 ay evvel istifa etmek zorunda, buraya parmağımı basıyorum bu önümüzdeki üç dört ay içinde de bunu erteleyerek bu yasayı kendi döneminde çıkarmayarak meclisten ayrılacak. Benden sonra gelen yapsın, bakanlıktan ayrılacak 10 sene, alınan kararda hiç bir dahilleri yoktur önceki dönemde yapıldı,ama buradaki insanlar milyon dolarlar para ödedikleri yerde özel sektör terörüyle mücadele ediyorsa sizde buna 10 senedir göz yumuyorsanız yazıklar olsun sana."

Tunç Kurtluoğlu: "Bodrum dan gelen 38 numaralı sandık"

Daha sonra söz alan Bodrum Şubesinden Tunç Kurtluoğlu; şöyle konuştu:

"Seçim yapıldı. Gelecek dönemden başkanda söylediği gibi aksaklıkların düzeleceği sözünü de aldık. Her zaman yapıcı olacağız. Ancak 38 numaraı sandık için ki bu sandıkta 1200 kişi oy kullanacaktı uçaklarla gelip oy kullamak  için uçak kaçırmak pahasına gitmeyen arkadaşlarım var. Onlarada söz verdim bunu meclis kürsüsüne taşıyacağım diye, biz çok seçim gördük, ama seçimin nasıl yapılacağı konusunda çok şey öğrendik , seçimin nasıl yapılmayacağını ise bu seçimde (38 ,31, ve 39 numaralı sandıkları aynı yere koyarak )öğrendik.Çok eziyet yaşamamıza sebebiyet verildi,Gönül alıcı bir şeyler bekliyorum güneydeki arkadaşlarıma taşımak üzere. Oy kullanamayanlar oldu."

Metin Kalkavan: "Bu sene en zor senelerden biri"

Başkan Metin Kalkavan odanın ay içindeki faaliyetlerini anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Bu sene en zor senelerden biri,Dünya ekonomisi için zor senelerden biri olarak gözüküyor. İstisna krizler hariç, Önümüzdeki projeksiyona baktığımızda bu piyasaların belli sektörlerde toparlamaya başlayacağı görülüyor. Bu sene enson zor senelerden bitanesi olarak görülüyor. Bazısı gelecek sene bazı alt bölümlerimiz 2015 yılında toprlanmaya başlayacak. Ama en son toparlanacak bölüm gemi inşa olarak gözüküyor. Gemi inaşnın tamir bakım kısmı çok daha iyi olacak ama gemi inşayı özel ülkelerin dışında şu anda en büyük müşterimiz Norveç, askeriyemiz ve savunma sanayimizden sonra en büyük müşterimiz Norveç. Dolayısıyla piyasa olarak Norveç’ten özel gemiler geliyor. Bazı özel tipte gemilerle devam ediyor."

"Bankalar armatörün üzerine gidecek"

Bankaların özellikle bu sene daha sıkıştırıcı olacağını bu sene bir çok bankanın daha çok armatörün üzerine gideceğini söyleyen Metin Kakavan; "Bu sene borç reel oranları çok açık verdiği bir sene. Değerlerin çok düştüğü borçların sabit kaldığı bir zamanda bankaların sıkıştırmaya başladığını görüyoruz. Bu sene zor bir sene elbirliği ile atlatmamız lazım. Söylediğim gibi olumlu bir projeksiyon görülüyor ama gelecek sene için." dedi.

"Ada tersanesini tebrik ediyoruz."

Bu arada önemli bir denize indirme töreni yapıldığına değinen Metin Kalkavan, bu törenin Ada Tersanesi'nin  Norveç’e yaptığı balıkçi gemisi olduğunu söyledi. Kalkavan; şöyle devam etti:

"33 dönüm üzerinde 600 kişi çalıştıran bir tersane. Müşterisiyle çok iyi bir bağlantı kurmuş. Yaklaşık 104 yıllık bir aile Norveç’te. İndirdiğimiz gemi iki uçlu bir kabuk ve hafif donanım yapılmış yaklaşık 5 milyon avro değerinde, tam donanımlı olmayan haliyle bile kilogramı 6 dolar, bizim ihracattaki ortalamamız 1,5 doların altında. Katma değeri yüksek ürünleri ihraç ederek hem ihracatımızı büyütmek hemde kilogram başı değerli ürünlere yönelmek adına önemli bir örnektir bu. Bu gemiyi 79 günde indirdiler.Büyük başarı. En büyük başarı devlete vergi ve istihdam. Son zamanların en iyi işini yapıyor. Ada tersanesini tebrik ediyoruz.

"Gezide sayın bakanımız da vardı."

Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibinde katıldıkları Fas, Tunus ve Cezayir gezisine değinen Metin Kalkavan; şunları söyledi:

"Cuma akşamı geldiğimiz gezide sayın bakanımız da vardı. Mehdi bey vardı, Dışişleri bakanımız vardı. Yoğun ve yorucu bir programdı. Bizi ilgilendiren konusu Fas, Tunus, Cezayir’de bizi ilgilendiren konu potansiyelin olması. Özellikle Cezayir’de bize çok sevgi ve ilgi var. Bunu değerlendirmeliyiz. Fas’ta denizcilik anlaşmaları yapıldı. Onları bakanlığımız duyuracak. Balıkçı firmalarımız var orada. Balık tutmak için değil , balık alıp işleyip Dünyanın bir çok ülkesine balık ürünleri ihracı yapan AQA grubumuz var. Cezayir’de 3 tane tutulmuş teknemiz var onlarla da uğraştık. İnşallah üst merci karar vermiş bırakılacaklar. 3 ülkede de zorluklar çok aynı zamanda da gelecek var.Bizlerle de diyalogları çok iyi, 200den fazla iş adamıyla oradaydık. Başarılı bir seyahatti."

"Meclisimizde ciddi bir değişim var."

Metin Kalkavan, daha sonra yeni DTO meclisini değerlendirdi. Kalkavan; şunları söyledi:

"Başlangıçta konuşmalar yapıldı. Yeni meclisin hayırlı olmasını diliyoruz. Tabii baktığımızda ben yönetim kurulu başkanı olarak geçmiş meclise özellikle teşekkür  ediyorum. Meclisimizde ciddi bir değişim var.Bu meyanda olması geren de bu. Belki ara ara seçimi gündeme taşıyıp konuşacağız. Ama şunu unutmamak lazım. Burası kendi meclisimiz burası TC.Meclisideğil.Burada partiler yok. Burada hala muhalefet diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğer muhalefet iktidar diye devam  ederseniz, olur kabul.Biz o muhalefeti seçim günü saat 5’te kaldırdık.Burada her birey kendi muhalifliğini yapabilir kendi fikrini söyleyebilir. Yoksa burada yüzde 44 yüzde 56 olayı yoktur. Yüzde bir de olsa gene eleştirisini yapar. "

"Sanki geçmişte hiç bir şey yapılmamış."

Metin Kalkavan; daha sonra Oda'da 31 yıllık emeğin bulunduğunu, hiç bir şey yapılmamış denilemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Üzücü olan. Daha güzel şeyler yapacağız üstüne koyarak gideceğiz ülkemizi ileriye götüreceğiz ama baktığımda sanki geçmişte hiç bir şey yapılmamış. Yeni bir şey yapıyoruz. Yok öyle şey 31 yıllık emek var bu odada. Bizden 10 yıl ve bizden öncekilerin büyük emeği. Seçimden alınmış dersler var. Komitelerle ilgili düzenlemeler yapacağız. Ama şunu başardık her komitede çoğunluk o işin uzmanları var. Bu mecliste alakasız komitedeyim diye 10 kişi zor bulursunuz."

"Keşke Bakanımız veya Müsteşarımız burada olsaydı"

Metin Kalkavan; daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:

"Keşke isterdimki bakanımız veya müşteşarımız olsun burada. Suat hayri bey her zaman çok yakın çalışıyoruz. Şu önemli hiç bir zaman sorunlar veya öncelikler bitmeyecek. İnsanlar geldikçe bir pozisyona alıp daha iyi nasıl yaparım diye çalışmaya başlar. Kimse oturmak için bir yere gelmez. Her mevzuata Bakanlığımız tarafında el atılıp bunu daha iyi yapalım diye bir girişim var. Ama bazen aksaklıklar olabiliyor. Neredeyse her mevzuat elleçleniyor. Hiç bir mevzuat kasıtlı olarak kötüleştirelim diye hiç bir tanesini yapmıyorlar. Uygulamada hatalar çıkabiliyor."

"Kabahatler Kanununda CHP’nin çok emeği vardır."

Konuşmasına devamla  CHPnin kabahatler kanununda çok emeği bulunduğuna değinen Metin Kalkavan; şöyle dedi:

"Sayın vekillerimiz burada en büyük başarımız parti marti değil denizcilik konuları partlerarası mutalaa ile değerlendirilir buna bakanımız başbakanımız vekillerimiz dahil. Sıkıntılarımızın bir kısmı Çözülemez . Navlunlara devletimiz bişey yapamaz bizde çözemeyiz. Ama kapasite arzını çözebiliriz. Balıkçılıkta devlet çok güzel bir ugulama yapıyor. Kosterde bu uygulamayı yapalım diyor. 10 metre ile 40 metre arası balıkçı teknelerini metresi 20 bin liradan geri alıyor ve o lisasansı iptal ediyor. Balıkçı teknesi arzını azaltma projesi,Ufak ve eski tekneler için bulunmaz fırsat. Bizimde GİSBİR le beraber çalıştığımız bir projemiz vardı. Hurda desteği dediğimiz hadise bu. Piyasadan eski kosterleri alıp yenilerinin yapılması teşviği.Yapılabilecek desteklerden bir tanesi bu. Balıkçıların projesi de çok güzel.Devlet istediği zaman yapıyor. İnşallah bunu belli tonajda kosterlerimiz için yapabiliriz."

"38 nolu sandıkta kullanılan oy sayısı az patırtı çoktu."

Salih kaptan’a teşekkür ederim diye sözlerine devam eden Kalkavan "38 nolu sandıkla ilgili yapılan 1200 kişi oy kullanacaklar sıkışıktı diye yapılan eleştiri için şunları söyledi, o gün defalarca özür diledik. Çok sıkışık bir yerdeydi evet haklısınız ama o sandıkta toplam kullanılan oy 246 ama yanındaki 40 numaralı sandıkta daha fazla oy kullanılmasına rağmen ses seda yok. Saydık bu patıtılı sandığı oy 246 ama izdiham çoktu." dedi.

"MLC 2006 dan dolayı bir çok gemimiz sefere çıkamaz."

Kalkavan, MLC sözleşmesine değinirken şöyle konuştu: "Ben gelecek olan bir tehlikeyi de söyleyeyim. Sendikamızda buradayken. MLC 2006 diye bir problemimiz var. Bu yakın zamanda yürülüğe girecek olan bir olay. MLC 2006 da bazı firmalar yeni gemilerinde bu işi Türk Bayrağında kalarak çözebilecekler ama koster ve eski geilerimizde çok büyük sıkıntılarımız olacak. Farklı bayraklarda farklı uygulamalar oluyor Türk Bayrağından kaçışa sebebiyet verebilr.Çalışmalar devam ediyor. MLC 2006 dan dolayı bir çok gemimiz sefere çıkamaz.Bizim sektörümüzde devletsiz hiç bir şey yapılmaz.İnşallah iyi bir dönem geçireceğiz."

Metin Kalkavan; "İnşallah bu meclisle güzel yapacağız.Üyelerimize söylüyorum mutlaka toplantılara geleceksiniz. Belli bir sayıda gelmeyen üyelerin üyeliği düşecektir. Vekilimiz aynı zamanda akrabamıza da teşekkür ederiz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: TE Bilişim