KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır'ın DTO Meclisinde yaptığı konuşma sonrasında meydana gelen gelişmeler ve Çakır'ın sitemize yaptığı ; "Bana DTO Yönetimi koordinasyonunda itibarsızlaştırma gayreti içerisine girildi" açıklaması sektörde konuşulmaya devam ediliyor. 

Salih Zeki Çakır ne demişti?

DTO Kürsüsünden 75 milyon TL olarak bağlanan Oda bütçesinin çok yüksek bir rakam olduğunu değerlendiren Salih Zeki Çakır, “2015 bütçesinde olduğu gibi 2016 bütçesinde de harcama kalemi iki tanedir, 45 milyonu üniversiteye, kalanı da masraflara gidecek" demişti. Üye menfaatine bir harcama yapılmadığı eleştirisinde bulunan Salih Zeki Çakır, "özellikle masraf kalemlerinde fuar sponsorluk teşrifat vs vs birçok başlıkta işlenen kalemler harcanıyor ancak üye genel menfaatine yönelik somut görülebilecek ,helal olsun dedirtecek bir kaleme veya sonuca rastlamadım, bu şahsi kanım" demişti. Salih Zeki Çakır, masrafa ayrılan kalemlerden tasarrufa gidilmesi gerektiğini belirtmiş,  denizcilik strateji endüstrisi kurulmasını önermişti. 

Salih Zeki Çakır, bütçeye hayır oyu vereceğini de belirtmişti. 

"İtibarsızlaştırma gayreti"

Salih Zeki Çakır'ın meclis kürsüsünde yaptığı konuşmadan hemen sonra, bir haber sitesinde Salih Zeki Çakır aleyhinde itibarsızlaştırmaya yönelik yorumlar yayınlanmıştı. Bu yorumların Çakır'ın DTO yönetimi aleyhinde yaptığı konuşmadan hemen sonra yayınlanması, itibarsızlaştırma gayretin kaynağını çok araştırma yapılmasını gerektirmeyecek bir netlikte ortaya koyuyordu. Bunun üzerine bir açıklama yapan Salih Zeki Çakır; "DTO yönetimi eşgüdümünde itibarsızlaştırma gayreti" olarak olayı özetledi. 

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Metin Kalkavan, DTO Meclisinde Salih Zeki Çakır'a cevaben yaptığı konuşmasında; özellikle "Herkes bu bütçeden besleniyor" cümlesine kızdığını belli etmişti. Kalkavan "Acizlik yok,beslenme hiç yok" dese de, kaynakların adil bir şekilde kullanılmadığı ayrıcalık tanındığı konusunda sektörde eleştiriler devam ediyor. 

Metin Kalkavan ne demişti?

Konuşmasında Salih Zeki Çakır'a cevap veren DTO Yönetim Kurulu Başkanı; şunları söylemişti:

"Koster Projesi ;burada sayın Bakanımız Lütfi ELVAN'ın burada misafir olduğu, 2014 Ağustos ayı yanılmıyorsam,Mecliste konuşup iki tane uygulamayı sizin bakanlığnız süresince 6 ay bakanlığınız olacak iki şeyi yapabilirsiniz dediğimiz iki şeyi yaptı,kanunu çıkardı,koster çalışmıyor o başka, uygulamaya girmedi ama buranın talebi ve önerisiyle çıkarıldı.KGF ihracat maksatlı KGF teminatları çok büyük ivme kazandığı için yine burada sayın bakanımıza teklifle 6 ay içinde Bakanlar Kurulu kararı olarak çıkmasına yine bu odanın bu yönetimin çalışmasıyla sayın bakanımız tarafından çıkartılmıştır.Şimdi bunların yanında yapılan birçok şey var ancak birisi çok önemli,deniz kültürü açısından Antalya'da yapılan su altı müzesi için teşekkür ediyoruz başlı başına muhteşem bir olaydı."

İtibarsızlaştırma gayretine ne cevap verecek?

Şimdi herkes, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın "İtibarsızlaştırma" iddialarına ne cevap vereceğini merak ediyor.

Sektörde  "Eğer DTO özellikle medya sponsorluklarına bu yıl da adaletsiz bir şekilde devam ederse, daha bu tartışmaları çok yaşayacağız gibi görünüyor" deniliyor. 

Cevap bekleyen sorular

- Eğer Kaptan Salih Zeki Çakır'ın ifade ettiği gibi, DTO Yönetimi eşgüdümünde (koordinasyonunda)  itibarsızlaştırma gayreti doğruysa; aynı kaynaklarda daha önce denizcilik sektörünün saygın isimleri ve meslek gruplarına yönelik girişilen itibarsızlaştırma gayretleri de DTO yönetimi koordinasyonunda mı yapılmıştır?

- Eğer yapılmamış ise DTO yönetimi neden eşitlik ilkesi gözetmeden bu kaynakları ayrıcalıklı olarak desteklemeye devam etmiştir/etmektedir? 

 

Editör: TE Bilişim