İzmir Şubesi seçimleri tamamlandı

Resmi olmayan sonuçlara göre İzmir şubesi seçimlerinde adaylardan Gökalp Erim mavi liste ile 194 oy alırken, Yusuf Öztürk Beyaz liste ile 239 oy aldı. 

Seçim bitti usülsüzlük tartışması başladı

Oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından oy vermeye gelen seçmen sayısı ile sandıktan çıkan oy sayının farklı olduğunun ifade edilmesi tartışmalara neden oldu. Zarf ve oy sayımının mevzuata uygun yapılmadığı iddiası ile konu Seçim Kurulu’na intikal etti.

Bu konuda mevzuat ne diyor?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 19. Maddesine göre;

Sandıktan çıkan bütün zarflar tek tek kontrol edilir. Bunun sonucunda, başka bir meslek grubuna ait olduğu tespit edilen, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunmayan ve üzerinde herhangi bir işaret, imza veya hüviyet taşıyan zarflar geçeriz sayılarak ayrılır. Kalan zarfların sayısı, oy veren seçmen sayısıyla karşılaştırılır. Zarfların sayısı oy veren seçmen sayısından fazla çıktığı taktirde seçim sandık kurulu başkanı, kalan zarflar arasından fazlayı karşılayacak sayıda zarfı gelişigüzel çekerek ayırır.

Ayrılan zarfların sayısı tutanağa geçirilir ve bu zarflar açılmadan derhal yakılmak suretiyle yok edilir. Bundan sonra geçerli zarflar sayılarak sandığa konur ve verilmeksizin alenen tasnife başlanır.

Editör: TE Bilişim