Doğu Karadeniz'de 'Mavi Rota' Oluşturulacak

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgede farklı turizm alternatifleri için kruvaziyer turlarıyla su sporlarına yönelik "Mavi Rota" oluşturacak.

 Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), bölgede turizmde farklı alternatiflerin oluşturulmasına yönelik hazırlanan projeler kapsamında, "Mavi Rota" kurma çalışmalarını uygulamaya koyuyor. Doğal güzellikleri ve sunduğu tarihi, kültürel ve sportif aktiviteleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Doğu Karadeniz, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Doğu Karadeniz'de, bölgede farklı alternatiflerin oluşturulması çalışmaları kapsamında, 200 milyon liralık harcama öngörülerek hayata geçirilecek "Mavi Rota" projesiyle, bölgenin kruvaziyer turizmi ve su sporlarında da cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısının önceki yıla oranla 2014 yılında yüzde 25 artış göstererek 5 milyonu aştığını söyledi. Kaldırım, DOKA olarak turizm potansiyelini artıracak projeler geliştirdiklerini dile getirerek, "Amacımız Doğu Karadeniz'i cazibe merkezi haline getirmek için kruvaziyer turizmi ve su sporu faaliyetlerini destekleyerek, bölgede bir mavi rota oluşturmaktır" ifadesini kullandı.

Bölgede farklı alternatiflerin oluşturulmasının önemli olduğunu anlatan Kaldırım, "Proje kapsamında Trabzon'da bir kruvaziyer yat limanı ile Artvin'de su sporları merkezinin kurulması, Ordu ile Trabzon arası kıyı kesiminde yat turizmi için uygun bir noktaya marina inşası, iç sularda uygun yerlerde rafting parkurlarının oluşturulması ve yelken sporunun geliştirilmesi için de bir merkez yapılması öngörülmüştür.

Doğu Karadeniz projeyle hem kıyı kesimi hem de iç sularıyla bütün olarak ele alınacaktır" şeklinde konuştu. "Kruvaziyer gemi sayısının artmasını planlıyoruz" Kaldırım, projenin uzun vadeli bir çalışma süresini kapsadığını da belirterek, çalışmalara kısa süre sonra başlayarak "Mavi Rota" projesini hayata geçireceklerini ifade etti. Projenin bölge için önemli olduğunu da vurgulayan Kaldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Projenin gerçekleşmesiyle bölgeye gelen kruvaziyer gemi sayısının artmasını planlıyoruz. Bu Trabzon açısından da önemli bir sıçrama olacaktır.

Kruvaziyer turizmde Trabzon önemli bir destinasyon ve çok hızlı gelişme gösteriyor. Kruvaziyer geminin gittiği yere üst gelir grubundaki kişiler gidiyor. O nedenle de kruvaziyer bölgeye harcama eğilimi çok yüksek olan insanları getiriyor ve bu nedenle de kruvaziyer turizmi gittiği yere marka değeri kazandırıyor. Dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin bölgeye gelmesi hem şehre ekonomik katkı sağlıyor hem de şehrin dünyadaki marka değerini artırıyor."

Kaldırım, su sporlarının da bölge için önemli olduğuna dikkati çekerek, "Bu kapsamda bölgede su sporlarını çeşitlendirecek çalışmalar yapıyoruz. Su sporlarının çeşitlenmesi, yat ve yelken yarışları gibi aktivitelerin artmasıyla bölgeye gelen turist sayısında yüzde 30'luk bir artışın meydana geleceği düşünülmektedir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim