Doğu Karadeniz'de fırtına uyarısı

Giresun Meteoroloji İstasyon Müdürü Abdulkerim Karataş, Doğu Karadeniz'de fırtına, çığ, orman yangını, sel ve taşkınlara karşı vatandaşlar ile yetkililerin dikkatli olmalarını istedi.

Karataş, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nin pazartesi gününe kadar hızı saatte 40-60 kilometreye ulaşacak kuvvetli rüzgarın etkisi altında kalacağını bildirdi.

Güneyden esecek rüzgarın sahil kesiminde sıcaklıkları 20-27 derece artıracağını bildiren Karataş, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
“Yüksek sıcaklıklar ile birlikte görülecek düşük nemli kuru havanın orman yangını riskini artıracağı, daha önceden sahil kesimine yağan kar tabakasının hızlı şekilde erimesinin sel ve taşkınlara sebep olabileceği, yumuşayan ve eriyen karın dik yamaçlarda ani akışa geçerek çığ felaketine neden olabileceği tahmin ediliyor.

Doğu Karadeniz'de fırtına, kar erimesi, çığ ve orman yangınını beraberinde getirebilir. Nem oranının düşmesi ve hava sıcaklığının yükselmesi, muhtemel orman yangını riskini artırdığından tarla ve bahçelerde çalı, çırpı veya anız yakılmamasını, fırtına, çığ, orman yangını, sel ve taşkınlara karşı vatandaşların ve yetkililerin duyarlı olmalarını istiyoruz.”

Karataş, pazartesi gününden sonra güneyden esecek rüzgarın yerini kuzey ve batı yönlerden esecek rüzgara bırakacağını ve hava sıcaklığının düşeceğini belirterek, pazar gününden itibaren bölgenin kıyı kesimlerinde yağmur, iç ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışı beklendiğini bildirdi.(aa)

 

Editör: TE Bilişim