DOĞU KARADENİZ İHRACATINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

DKİB tarafından yapılan açıklamada Doğu Karadeniz ihracatında %19 yaşandığı açıklandı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2015 yılının ilk 10 ayı ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 5,5 artış yaşanırken, miktar bazında yüzde 19 oranında bir düşüş oldu.

Rize (-35) ve Artvin (-21) ihracatlarında yüksek oranlı düşüş olurken, Trabzon ihracatındaki yüzde 17’lik artışın fındık ihraç fiyatlarının bir önceki yıla oranla artmış olmasından kaynaklandığı belirtildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB)’nden yapılan açıklamaya göre, Birliğin yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2015 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 580 milyon 556 bin 305 Dolar tutarında ihracat gerçekleşti.

3 ilin ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 5,5 oranında artış yaşanırken, miktar bazında yüzde 19 düşüş oldu. Rize ve Artvin’in ihracatlarında yüksek oranlı düşüş dikkat çekti. Trabzon’un ihracatındaki yüzde 17 oranındaki artışın ise fındık ihraç fiyatlarının bir önceki yıla oranla artmış olmasından kaynaklandığı kaydedildi. Trabzon’un miktarsal bazda ihracatında da yüzde 16’lık düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2015 yılı 11 aylık ihracatın ürün olarak sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 42’lik artışla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 16 oranındaki düşüşle yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 37’lik düşüşle de madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı. Bölgeden yılın 11 aylık dönemde 107 değişik ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Fransa ve Gürcistan oldu.

Bölgenin öncelikli pazarlarından Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 20, Gürcistan’a yönelik ihracatta da yüzde 21,5 oranında düşüş yaşandı. Öte yandan, bölgenin en önemli ihraca pazarı Rusya ile uçak düşürme olayının ardından yaşanan krizin ihracata etkisinin önümüzdeki aya yansımasının çok daha ciddi olacağına dikkat çekiliyor.

Krizin devam etmesi halinde bölge ihracatının çok ciddi yaralar alabileceği kaydediliyor.

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi GÜDOĞAN

Editör: TE Bilişim