Doğu Akdeniz’de ‘sıcak’ karşılaşma

Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır süren karasuları ve deniz yetki alanı tartışmaları yeni bir boyut kazandı.

Akdeniz ile Karadeniz arasında yoğun gemi trafiğinin yaşandığı Ege Denizi’ndeki hakimiyetini artırmak isteyen Yunanistan’ın Almanya’dan kiraladığı araştırma gemisi R/V Poseidon’un 17 Nisan’da Türk yetki alanına izinsiz girdiği için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemisi ve deniz karakol uçağıyla bölgeden uzaklaştırıldığı ortaya çıktı.

Olayın kahramanı olan geminin deniz trafiğini denetleyen VTS’yi (Vessel Traffic Service) Limni, Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve Rodos gibi adalara kurmak için 2006’dan beri çalıştığı ortaya çıktı. Yunanistan’ın kendi trafik sistemini Ege Denizi’ne kurmasıyla Türk limanlarındaki gemi trafiğini de kontrol altına almayı hedeflediği öğrenildi.

Yüksek teknolojiye sahip cihazlar ve alan taraması yapma yeteneğine sahip R/V Poseidon’un tekrar Türk deniz yetki alanına girdiğinin belirlenmesi üzerine harekete geçildi. Türk makamlarından izin alınmadan yetki alanımız olan Girit Adası’nın güneyine giren 61 metre uzunluğundaki araştırma gemisinin Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait fırkateyn ve deniz karakol uçağı tarafından uyarıldığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim