DOKUZ EYLÜL’DEN MISIR ARAP DENİZCİLİK AKADEMİSİ İLE İZMİR’DE ÇALIŞTAY

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ’NDE “DOĞU AKDENİZ’DE ULAŞTIRMA, LOJİSTİK VE LİMANLAR” ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

 “Doğu Akdeniz’de Ulaştırma, Lojistik ve Limanlar” çalıştayı 16-17 Ocak tarihlerinde Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi’nin (Arab Academy for Science and Technology) katılımıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

16 Ocak 2012’de çalıştayın ilk gününde iki oturum gerçekleştirildi. Öğleden önceki oturum öncesinde, Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi Ulaştırma ve Lojistik Enstitüsü Dekanı Prof. Mohamed Ali İBRAHİM, bir konuşma yaparak bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, yapılacak olan işbirliklerinin kendileri için çok önemli olduğunu ve bu çalıştayın bu işbirliğinin önemli bir adımı olduğunu vurguladı.

Akademileri ile ilgili olarak da bilgi veren Prof. Mohamed Ali İBRAHİM konuşmasında Türkiye-Mısır ilişkilerinin önemine de dikkat çekti. Arap Ligi ülkeleri adına ulaştırma, denizcilik, lojistik ve mühendislik eğitimi veren Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi 22 Arap ülkesini temsil etmektedir. Mısır’da çeşitli illerdeki farklı kampüsleriyle hizmet veren Arap Akademisi bünyesinde “Deniz Taşımacılığı ve Teknoloji”, “Mühendislik ve Teknoloji”, “Yönetim ve Teknoloji”, “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” fakültelerinin yanı sıra, çeşitli dallarda hizmet veren 9 enstitü ve İşletme alanında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi veren lisansüstü eğitim birimi de bulunmaktadır. Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi’ni temsilen ülkemize gelen Denizcilik ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Dr. Mohamed Abdel SALAM DAOOD Akademi’nin İskenderiye Kampüsü’nde, Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekanı Dr. Mohamed Ali İBRAHİM ise Akademi’nin Kahire Kampüsü’nde görev yapmaktadır.

16 Ocak 2012 günü öğleden önce gerçekleştirilen “Limanlar ve Denizcilik” oturumunun moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Okan TUNA yaptı. Oturumda ilk olarak  Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Bilge ÇETİN, “Türk Genel Kargo ve Kuru Dökme Yük Gemi Sahiplerinin Charter Tipi Seçimleri Üzerine Bir Pazar Araştırması” adlı çalışmasını sundu. Ardından, Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi Denizcilik ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Mohamed Abdel SALAM DAOOD ve Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi Ulaştırma ve Lojistik Enstitüsü Dekanı Dr. Mohamed Ali İBRAHİM, “Limanların Rekabetçiliğini Desteklemede Lojistiğin Rolü” adlı çalışmalarını sundular. İlk oturumda son olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersel Zafer ORAL ve Öğretim Görevlisi Gamze ARABELEN tarafından hazırlanan, “Küresel Krizlerin Ardından Türk Limanları İçin Hizmet Kalitesinin Boyutları” adlı sunum öğretim görevlisi Gamze ARABELEN tarafından sunuldu.

Bildiriler üzerinde gerçekleştirilen konuşmalardan sonra öğle arası için çalıştaya ara verildi.

Öğleden sonraki “İntermodal Taşımacılık ve Limanlar” oturumunun moderatörlüğünü Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi Denizcilik ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Dr. Mohamed Abdel SALAM DAOOD yaptı. Oturumda ilk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Gül Denktaş ŞAKAR, Prof. Dr. Okan TUNA ve Doç. Dr. Durmuş Ali DEVECİ tarafından hazırlanan “İntermodal Taşımacılığın Ulaştırma Politikası Olarak Tutundurulması: Potansiyel Kullanıcıları Tutundurmak İçin Bir Model Önerisi” adlı çalışma Yrd. Doç. Dr. Gül Denktaş ŞAKAR tarafından sunuldu. Ardından Yrd. Doç. Dr. Sadık Özlen BAŞER ve Araş. Gör. Onur AKDAŞ tarafından hazırlanan “ Liman Yatırım Projelerinin Finansal Değerlendirilmesi” adlı çalışma Araş. Gör. Onur AKDAŞ tarafından sunuldu. Oturumda üçüncü olarak Öğr. Gör. Dr. Çimen Karataş ÇETİN ve Prof. Dr. Güldem CERİT tarafından hazırlanan “Limanlarda Verimlilik ve Örgütsel Değişim” başlıklı çalışma Öğr. Gör. Dr. Çimen Karataş ÇETİN tarafından sunuldu. Oturumda son olarak, Öğr. Gör. Ali Cemal TÖZ tarafından hazırlanan “Türk Gemi Sahiplerinin Bayrak Seçimi ve Filo Yapısına Etkisi” konulu çalışma sunuldu.

16 Ocak 2012 akşamı KERMAN TRANS Uluslararası Taşımacılık ve Gemicilik A.Ş tarafından, şirketin İzmir Alsancak’taki ofisinde bir davet düzenlendi. Davete Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Elemanları ile Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi temsilcileri katıldı.

17 Ocak 2012’de çalıştayın ikinci gününde ileride gerçekleştirilecek olan çalışmalar ve işbirlikleri için yol haritaları belirlendi. Çalıştay, Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi temsilcilerine Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi eğitim tesislerinin tanıtılmasının ardından son buldu.

Editör: TE Bilişim