Doğalgaz Eksiğine LNG takviyesi

İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı tamamen kesmesinin ardından, yapılan görüşmeler çerçevesinde dün doğalgaz akışının yeniden başlaması beklenirken, 'aşırı soğukların devam ettiğini' gerekçe gösteren İran gaz akışına başlamadı.
Buna karşılık alınan tedbirler kapsamında Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden gelen 'Batı hattından' alınan ve 39 milyon metreküpe artırılan doğalgaz miktarı, 42 milyon metreküp seviyesine çıkarıldı.
Mevcut koşullarda ayrıca Rusya'dan Mavi Akım hattından 36-38 milyon metreküp, Azerbaycan'dan 14 milyon metreküp günlük doğalgaz akışı sağlanıyor. Öte yandan sisteme ilave sağlamak amacıyla spot piyasadan LNG tedarik ediliyor. Sisteme, 80 milyon metreküp doğalgaza eş LNG ilave edildi.

'İran'dan alırım çünkü...'
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'nın Madrid şehrinde, "Enerjide niye İran'a yaklaşıyorsunuz?" sorularıyla karşı karşıya kaldı. Erdoğan, ABD ve İsrail'in özel kararları için İran'la ilişkiyi kesemeyeceğini belirterek, "Benim doğalgaz ihtiyacımı İsrail veya Amerika karşılayabilecek mi? Hayır. Bu durumda başımın çaresine bakacağım" dedi.

'Sıkıntı yok'
Enerji Bakanlığı yetkilileri, İran ulusal gaz şirketi sözcüsünün yaptığı açıklama ve soğuk hava koşullarının devam etmesi nedeniyle, bugün-yarın İran'dan doğalgaz akışının yeniden başlamasının beklenmediğini söyledi. Yetkililer, ancak alınan tedbirlerle şu an için herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade etti.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim