DOĞAL LİMAN ADRASAN’A YANAŞMA YERİ

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 2 kilometrelik sahiliyle balıkçı tekneleri, yatlar için doğal liman olan Antalya’nın gizli cenneti Adrasan’da küçük teknelerinin kullanacağı yanaşma yeri yapılacağını açıkladı.

Bakan Bilgin, projenin ÇED ve etüt çalışmaları da devam ettiğini söyledi. Açılışlar, temel atma törenleri için Antalya’ya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin, Antalya’da bakanlığının karayolundan deniz ulaşımına ve havayollarına devam eden yatırımlarını, gelecek projelerini anlattı. Buna göre 7 Haziran seçimleri öncesi Liman- Duraliler kavşağı arası trafiğe açılan Batı Çevre Yolu, 2016 yılında tamamlanacak. Yol tamamlandığında Antalya’ya Muğla, Denizli, Isparta, Burdur, Konya ve Mersin istikametlerinden gelenler şehir içi trafiğine girmeden Kemer, Kaş ve Kalkan yönünde transit olarak geçiş yapabilecek. Çevre Yolu’nun kısmen açılmasıyla Uncalı ve Sanayi kavşaklarında yaşanan trafik yoğunluğu da bakanlığın yapacağı iki köprülü kavşakla çözülecek. Kent içinde trafiği rahatlatmak için ayrıca Demokrasi Kavşağı, Çallı ve Havalimanı köprülü kavşaklarının yapımı 2016 yılı EXPO öncesi tamamlanarak açılacak

. AKSU’DAN OTOGAR 45 DAKİKA

Antalya’da Bakan Bilgin’in de katıldığı törenle temeli atılan ve Büyükşehir Belediyesi’yle ortak gerçekleştireceği 2’nci etap raylı sistem hattı 23 Nisan 2016’da açılışı yapılacak EXPO öncesi yolcu taşımaya başlayacak. Mevcut Fatih- Otogar- Meydan hattının devamı niteliğindeki 18 kilometrelik 2’nci aşama tamamlandığında Meydan EXPO arası yolculuk süresi 25 dakika, Meydan- Havalimanı arası 17 dakika ve Havalimanı -Otogar arası 37 dakika olacak. Hat, ilk durak ve son durak arasında seferini 45 dakikada tamamlayacak. Hattın inşaatını Bakanlık üstlenirken çalışacak 18 adet tramvay ise Büyükşehir Belediyesi tarafından alındı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi taşıtlar için Eurotem Demiryolu Araçları’yla 28 Eylül’de sözleşme imzaladı.

SERİK YOLU KÖPRÜLÜ KAVŞAKLARLA GEÇİLECEK

Antalya- Serik yolunda, 15- 16 Kasım tarihlerinde Antalya’da yapılacak G20 zirvesi öncesi açılışı yapılan kavşaklara ek olarak Gebiz, Kocayatak, Çandır, Cumalı Karadayı, Boğazkent yol ayrımlarına da köprülü kavşaklar yapılacak. Bunlara ilişkin proje çalışmaları devam ediyor. Bakanlık projelerin yıl içinde tamamlanması hedeflenirken 1 ay içinde Serik- Belek arasındaki 6.5 kilometre bölünmüş yol tamamlanarak trafiğe açılacak.

OTOYOLLAR, BÖLÜNMÜŞ YOLLAR

Antalya ve Isparta’yı birbirine bağlayan 128 kilometrelik yolun da bölünmüş yol haline getirilmesi için Bakanlık ihale hazırlık çalışmalarına devam ediyor. 50 kilometre uzunluğundaki Kuzey Antalya Çevre Yolu’nun da ihalesinin yapıldığı Bakan Bilgin tarafından açıklanırken Antalya – Alanya otoyol proje çalışmalarının da devam ettiği belirtildi. Ayrıca; İzmir- Afyonkarahisar- Antalya otoyolunun proje çalışmaları bitme aşamasına geldi. HIZLI TREN Antalya’yı hızlı tren ağına alma çalışmaları kapsamında Antalya – Konya – Aksaray – Nevşehir – Kayseri ve Antalya – Isparta – Burdur – Afyonkarahisar – Kütahya – Eskişehir etüt projeleri 2016’da tamamlanacak. 642 kilometre uzunluğundaki Antalya – Kayseri hızlı tren hattını kesimler halinde projelendiriliyor. 4 kesime ayrılan hattın proje ihaleleri yapıldı. 423 kilometre uzunluğundaki Eskişehir ve dolayısıyla Antalya’yı hızlı trenle İstanbul’a bağlayacak hatta ilişkin ön yeterlilik başvuruları mayıs ayında alındı. Başvuruları değerlendirme çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2020 yılında Antalya’ya hızlı tren seferlerinin başlatmayı hedefliyor.

3’ÜNCÜ HAVALİMANI ÇALIŞMALARI

Batı Antalya’da yapılacak kentin 3’üncü havalimanı için Kaş- Demre arasında yer tespit, etüt fizibilite çalışmaları devam ediyor. 

DENİZLERDE DURUM

Bakan Bilgin, 700 kapasiteli Demre Yat Limanı 2016 yılında tamamlanarak, hizmete alınacağını, Aksu’da Kopak ve Acısu çayları üzerinde yat limanı için etüt çalışmaları devam ettiğini açıkladı. Gazipaşa’da planlanan balıkçı barınağının da çalışmaları devam ederken ayrıca Adrasan Koyu’nda küçük teknelerinin kullanacağı yanaşma yeri için ÇED ve etüt çalışmaları da devam ettiği vurgulandı. Tüm bunlara ek olarak Antalya ve Demre kurvaziyer limanları etüt proje çalışmaları devam ediyor. Her iki proje de yap – işlet – devret modeliyle hayata geçirilecek.

Editör: TE Bilişim