''Türkiye'nin dış ticaret performansı devam edecek''

Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Türkiye'nin güçlü dış ticaret performansının, bu yılda devam edeceğini bildirdi.
WTO raporu ve verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye'nin, 2002 yılından bu yana hızlı bir artış sürecinde olan dış ticaret hacmi, bu yıl da mevcut ve yeni pazarlara yönelik daha çok mal-hizmet ihracat ve ithalatıyla artarak devam edecek.
WTO'ya göre, Türkiye'nin dış ticaret hacminin artmasında rekabetçi bir ekonomik yapıya sahip olması ve KOBİ'lerin üretiminin artması, önemli bir unsur olarak göze çarpıyor.
WTO, Türkiye'nin her geçen yıl, dünya ticaretinden aldığı payın arttığına da dikkat çekiyor.
Türkiye'nin dış ticaret kompozisyonunda, ihracat yönünde bir ivme olduğu, ayrıca ihracat içindeki yüksek teknoloji ürünlerinin artış gösterdiğinin belirtildiği WTO raporunda, İthalat kompozisyonunda ara ve yatırım malları ithalatının artış gösterdiği, ancak yüksek enerji fiyatlarının da ithalat üzerinde olumsuz yük oluşturduğu ve bunun da dış ticaret açığının artmasına neden olduğu ifade ediliyor.
Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasının AB ülkelerine yapıldığının hatırlatıldığı WTO raporunda, AB tam üyelik sürecinin, dış ticaret hacmini daha artıracağına dikkat çekiliyor.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim