Paris Liman Devleti Denetimi Mutabakat Zaptı’nın (Paris MoU) Yeni Denetim Rejimi 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Paris MoU üyesi 27 ülke tarafından uygulamaya konulacak. Bu yeni sistem çerçevesinde Paris MoU limanlarına uğrak yapan tüm gemilerin 72 saat ve 24 saat olmak üzere iki adet varış öncesi raporlama yapması gerekiyor.

Yeni Denetim Rejimine göre Paris MoU bölgesine sefer yapacak olan Yüksek Risk Profilinde bulunan gemiler ve 12 yaş üstü yolcu gemileri, petrol tankerleri, gaz tankerleri, kimyasal tankerler ve dökme yük gemilerinin genişletilmiş denetime tabi tutulabilecekleri bildirildi.

İşletmeler, gemilerin Yeni Denetim Rejimi’ne göre risk profillerini Paris MoU’nun internet sitesindeki hesaplama aracı kullanılarak belirleyebiliyor.

Genişletilmiş denetime tabi tutulabilecek olan gemilerin,  limana veya demir yerine varıştan 72 saat önce gerekli bilgileri ilgili liman idaresine bildirmekle mükellef olduğu ve planlanan sefer süresinin 72 saatten az olması durumunda bu raporlamanın kalkış öncesi yapılması gerektiği açıklandı.

Diğer taraftan Paris MoU Bölgesine sefer yapacak olan tüm gemilerin;  gemi bilgileri, varış limanı, ETA, ETD ve gemideki insan sayısı gibi bilgileri limana veya demir yerine varıştan itibaren en az 24 saat önce ilgili liman idaresine bildirmeleri gerektiği ve planlanan sefer süresinin 24 saatten az olması durumunda bu raporlamanın geminin kalkışında yapılacağı belirtildi. Gerekli olan raporlama görevlerinin yerine getirilmemesi durumunda gemilerin denetim için hedeflenebileceği ilave olarak da Liman Devletinin milli mevzuatına göre cezai işlem yapılabileceği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim