Didim Marina’yı 70 milyon dolara yaptı, IGY’yle Hırvatistan’a uzandı     
 
Doğuş Holding’e bağlı D-Marin, ikinci marinasını Didim’de 70 milyon dolarlık yatırımla açmaya hazırlanıyor. Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, bir marina da Dalaman’a yapacaklarını belirterek, "Island Global Yacthing’le (IGY) ortak şirket kurup, yurt içi ve yurtdışı yatırım-işletme projelerine gireceğiz. İlk ortak projemiz Hırvatistan’da olacak" dedi.

DOĞUŞ Holding’e bağlı D-Marin, Didim’de 2007’de başladığı 70 milyon dolarlık marinayı mayıs ayında hizmete açmak için hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Doğuş Holding CEO’su ve D-Marin Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Akhan, Island Global Yacthing (IGY) ile önümüzdeki günlerde kuracakları ortak şirketle marina yatırım ve işletmeciliği sektöründe daha da büyümek için adımlar atacaklarını söyledi. Akhan, bir soru üzerine, IGY’yle ilk ortak dış girişimlerinin Hırvatistan’ın Sbenic kentinde gerçekleşeceğini bildirdi.

İhalesi 1995’te

Hüsnü Akhan, D-Marin Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Altan, Turgutreis Marina Müdürü Ali Bezirgan ve Didim Marina Müdürü Murat Yaprak’la birlikte Didim’de düzenlediği sohbet toplantısında Doğuş Holding’in turizm ve marinalar konusundaki hedeflerini anlattı, soruları yanıtladı. Akhan, Didim Marina’nın uzun dönemli kiralama ihalesinin 1995’te gerçekleştiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "1997 yılında imtiyaz sözleşmesini imzaladık. İnşaata 2007’de başlayabildik. Didim Marina, 70 milyon dolarlık yatırımla mayıs ayında hizmete açılacak hale geldi."

Yüzde 12’ye çıkıyor

Hüsnü Akhan, Türkiye’nin yat turizmi gelirinin 2.5 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "210 dönüm alana yayılan, 650 tekne kapasitesine sahip D-Marin Turgutreis’ten sonra denizde 580, karada 600 yat kapasitesiyle mayıs ayında hizmete girecek D-Marin Didim’le birlikte D-Marin’in toplam yat bağlama kapasitesi 1850’ye çıkacak. Türkiye’deki marinalar içinde yat bağlama kapasitesi bakımından payımız yüzde 12’yi bulacak."

Üçüncü Dalaman

Didim Marina’daki 2010 yılı ciro hedeflerini 6 milyon Euro düzeyinde belirlediklerini kaydeden Hüsnü Akhan, bundan sonraki yatırım planlarını şöyle anlattı: "Önümüzde proje aşamasında bulunduğumuz Dalaman Marina var. 100 milyon dolar yatırımla gerçekleştirmeyi planladığımız Dalaman marina, 1300 ek yat bağlama kapasitesi sağlayacak. Dalaman Marina’nın da ihale tarihi 1995 yılıydı. Belediye ile Ulaştırma Bakanlığı arasında ortaya çıkan davalar, yatırıma başlama süremizi uzattı. Dalaman Marina’da yatırıma sonbaharda başlayabileceğimizi düşünüyoruz."

IGY’yle ortaklık

Akhan, Dalaman Marina yatırımı sonrasında da önlerine çıkabilecek fırsatları değerlendireceklerini, bunun yurt içinde ve dışında yeni yatırım-satın alma şeklinde olabileceğini vurguladı. Akhan, "Yurt dışındaki yatırım planlarınız neler?" sorusu üzerine, şu bilgileri verdi: "Yat işletmeciliğinde dünyanın önde gelen şirketlerinden Island Global Yacthing (IGY) ile yüzde 50-50 payla ortak şirket kuracağız. Önümüzdeki günlerde bu ortaklığı hayata geçireceğimizi düşünüyoruz. IGY ile ilk yurtdışı projemiz de Hırvatistan Sbenic’te olacak. Halen 250 yat kapasitesi olan marinayı alıp, hem geliştireceğiz, hem büyüteceğiz. Daha sonra yurt dışında başka fırsatlara da hem işletmecilik, hem yatırım anlamında bakacağız."

Doğuş’un turizm cirosu 200 milyon TL’ye çıkacak

Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, toplam ciroda turizmin payının gelişimiyle ilgili şu bilgileri verdi:

2008 yılını tahminen 7 milyar TL ciroyla kapatmış olacağız. Bunun içinde turizmin payı 172 milyon TL’yi bulacak.

2009’da Doğuş Grubu’nun cirosunun 8 milyar TL’ye çıkacağını öngörüyoruz. Turizmin payı da 200 milyon TL’ye yükselecek.

Doğuş Grubu cirosunda turizmin payı 2008 rakamlarına göre yüzde 6 dolayında. Bu pay, Didim Marina’nın hizmete girmesiyle yüzde 15’i bulacak.

IGY, Türkiye’yi hemen internet sitesine koydu

ISLAND Global Yachting (IGY), dünya genelinde lüks marina ve yatçılık destinasyonlarına sahip olmak, inşa etmek ve işletmek amacıyla 2005 yılında kurulmuş bir şirket. Karayiplerden Ortadoğu’ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada mega yatlara hizmet veren lüks marinalar kurup işleten şirket, IGY’nin yanısıra ’Yacht Haven Grande’ adıyla da faaliyet gösteriyor. Merkezi ABD Florida olan IGY, Andrew L. Farkas tarafından kuruldu. New York, Barcelona ve Dubai’de de ofisleri bulanan IGY, Amerika, Karayipler, Akdeniz ve Ortadoğu’da toplam 15 lüks marina işletiyor. Şirket, Akdeniz bölgesinde Hırvatistan’dan sonra Türkiye pazarına da girecek. IGY’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, şirketin önümüzdeki dönem projeleri arasında, dünyada 6 yeni lüks marina bulunuyor.

Türkiye’deki marinaların işletmesine talibiz

HÜSNÜ Akhan, Island Global Yacthing’le (IGY) kuracakları şirketin devreye girmesinin ardından Türkiye’deki tüm marinaların hedef alanlarına gireceğini belirterek, şunları söyledi: "Sahibi olduğumuz marinaların yanısıra, mevcut, diğer şirket ve gruplara ait marinaların işletmesi için hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, IGY’yle kuracağımız şirket, mevcut marinaların işletmesi için tekliflerde bulunacak, görüşmeler yapacak."

2 milyon ton taş kullanıldı

D-MARİN Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Altan, bir soru üzerine, Didim Marina’nın inşaatı sırasında 2 milyon ton taş, 300 bin metreküp beton kullanıldığını söyledi. 
 
 
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim