Onarım ve bakımı için İstanbul Tuzla Tersanesi'ne 70 metre boyundaki Panama bayraklı ‘GSP Quin’ römorkörü eşliğinde götürülen, 52.4 metre uzunluğunda, 40.8 metre genişliğindeki ‘GSP Saturn’ adlı platformun Çanakkale Boğazı'nı geçişi sırasında aralarında Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'ne ait ‘Söndüren-4’, ‘Kurtarma-2’ adlı römorkörler de olmak üzere özel olarak kiralanan toplam 6 römorkör görev yaptı.

Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü, dev petrol platformunun geçişi nedeniyle Çanakkale Boğazı'nı bugün saat 06.30’dan itibaren kuzeyden güneye tek yönlü olarak deniz trafiğine kapattı. Trafik, güneyden kuzey yönüne de kontrollü olarak verilmeye başlandı. Saat 08.00’da Ege Denizi'nden boğaza giriş yapan ve saatte 8 mil hızla ilerleyebilen dev platform saat 10.35’te Çanakkale önlerine ulaştı. Dev platformun 36 mil uzunluğundaki Çanakkale Boğazı geçişini 16.30’da tamamlayarak Marmara Denizi'ne açılacağı belirtildi.

 

Romanya’nın Galatzi Tersanesi'nde 1988 yılında yapımı tamamlanan ve dünya denizlerinde 7 bin 620 metre derinlikte sondaj yapabilme özelliği taşıyan ‘GSP Saturn’un boğaz geçişi Çanakkaleliler tarafından, kordon boyunda ilgiyle izlendi.

Editör: TE Bilişim