Dev petrol platformuna pasaportla çıkılıyor   
 
Türkiye'nin petrol bağımlılığından kurtulmak için ümitlerini bağladığı dünyanın en büyük ikinci platformu 'Leiv Eiriksson', Karadeniz'de sondaj çalışmalarına başlamak için Sinop açıklarında gün sayıyor. 
 
Platformda kule eklemeleri yapılırken çalışmak için karadan platforma giden yerli-yabancı personel pasaport kontrolünden geçiriliyor. Uygulamanın gerekçesi ise dev petrol arama platformunun Karadeniz'de Türk karasuları olan 12 mil sınırı dışında çalışma yapması.

Hukuken açık denizde çalışma yaptığı için Türkiye'nin egemenlik alanı dışında bulunan, bunun için de 'uluslararası transit gemi' kabul edilen platformun çalışanları ve ziyaretçileri, her giriş ve karaya dönüşlerinde Sinop Limanı'nda gümrükten geçiyor, pasaportlarına "yurtdışına çıkış" mührü vuruluyor.

Helikopterler de ya gümrüklü hava limanlarından kalkıyor veya önce Sinop'a inip gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra platforma gidebiliyor.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petrobras yetkilileri, çalışmaları yakından takip etmek için sık sık platformu ziyaret ediyor. 120 çalışanı bulunan platformda, sondaj delici uzmanı, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı, mühendis ve temizlik görevlileri görev yapıyor. Günlüğü 1 milyon dolara Norveç'ten kiralanan platformun kısa sürede çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Leiv Eiriksson, özellikleriyle 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Dev platformun içinde son derece lüks odalar, spor merkezleri, sinema salonu bulunuyor. Personel, günlerini keyif içinde geçirirken dünyaca ünlü 12 kişilik sağlık ekibi de muhtemel acil durumlara karşı hazır bekliyor. Eiriksson Platformu, ambulans helikopteri ve kişiye özel saunası ile de çalışanların hizmetinde. 7.500 feet (2.500 metre) derinliklikte sondaj yapabilen platformun yanında Mv Siem Lousia ve Mv Biem Danis isimli iki destek gemisi de yer alıyor.

Editör: TE Bilişim