Türkiye'nin ilk akvaryumunu üç günde 4 bin kişi gezdi  
 
22 Ekim Perşembe günü kapılarını halka açan Türkiye'nin ilk akvaryumu Turkuazoo büyük ilgi görüyor. Bayrampaşa'daki alışveriş ve yaşam merkezi Forum İstanbul'un içinde 8 bin metrekarelik alanda 17 milyon Euro'luk yatırımla kurulan akvaryum, ilk gün 500, ikinci gün 1.000 ziyaretçiye ulaştı.  
  
Hafta sonunun da etkisiyle ziyaretçi sayısı dün 2 bin 500'ü buldu. İlginin her geçen gün katlanarak devam edeceğine inanan Turkuazoo yetkilileri, yıllık ziyaretçi sayısının 1 milyona ulaşmasını bekliyor. Türkiye'nin ilk kez tanıştığı bu konsepte başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde rastlanıyor.

İngiltere'de 13, İskoçya'da 2, Almanya'da 3 ve Güney Afrika'da 3 akvaryum bulunuyor. Avrupa'nın en büyüğü ise Portekiz'in başkenti Lizbon'da. Dünyanın en büyük akvaryumu olan Amerika'nın Atlanta şehrindeki Georgia Akvaryumu, 25 bin metrekareden oluşuyor. Ancak İspanya'daki L'Aquarium de Barcelona'nın bile 7 bin metrekare olduğu düşünülürse Yeni Zelanda kökenli Marinescape firması tarafından yapılan Turkuazoo, dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Akvaryumda köpekbalıklarından dev vatoslara, piranalardan ahtapotlara, büyük orfoz balıklarından denizyıldızlarına, yüzlerce tropikal türden balıklara kadar 20 bine yakın deniz canlısı bulunuyor. 29 ayrı akvaryumdan oluşan Turkuazoo'da akvaryumların en büyüğü 5 milyon litre su ile doldurulmuş ve içinden 80 metre uzunluğunda akrilik bir sualtı tüneli geçiyor.

Gözlem salonu ise 270 derecelik görüş açısına sahip. Üç ayrı katta hizmet veren tesiste bir sergi alanı, sualtı belgeselleri gösteren bir sinema salonu, hediyelik eşya mağazası ve ana salon bulunuyor. Akvaryum, ziyaretçilerine sadece seyir imkânı sunmuyor. Deniz canlılarının ve köpekbalıklarının arasına dalmak isteyenler için Şişli Sualtı Sporları Kulübü ile işbirliği içinde özel dalış programları düzenleniyor.

Eğitime destek amacıyla da anaokulu ve ilkokul öğrencileri için eğitmenler eşliğinde müfredatla uyumlu sunumlar ve aktivitelerden oluşan eğitim programları düzenleniyor. Akvaryum, hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu da 10.00-20.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Turkuazoo'nun giriş fiyatları ise şöyle: Yetişkinler 25 TL karşılığında akvaryumu ziyaret edebilirken öğrenciler, 65 yaş üstündeki misafirler ve 4-16 yaş arasındaki çocuklar 18 TL karşılığında gezebiliyor. İki çocuklu dört kişilik bir aileden ise 75 lira talep ediliyor.

Editör: TE Bilişim