Derinlerden Siperlere Çanakkale 1915 sergisi açıldı

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Akkuş: - "Bu sergi, bir tarihi yolculuğu, dönemin ruhuyla anlatmak üzere hazırlandı"

- Serginin Danışmanı Prof. Dr. Oral: - "Eğer sergiyi gezenler, 'oradaki insanlara ne olmuştu' diye meraklanırsa, bu sergi amacına ulaşmış olacak"

.Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, "Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915" sergisine ilişkin, "Bu sergi, bir tarihi yolculuğu, dönemin ruhuyla anlatmak üzere hazırlandı" dedi.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılında, "Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915" isimli sergi, İş Bankası Müzesi'nde açıldı. Serginin açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, tarihini derinlemesine inceleyen, hatırlayan ve tarihine sahip çıkan toplumların geleceğe sağlam adımlarla ilerleyebileceğine inandıklarını söyledi. Böyle bir döneme ışık tutmanın ve bunu yeni nesillere aktarmanın sorumlulukları olduğunu ifade eden Akkuş, "Bu sergi, bir tarihi yolculuğu, dönemin ruhuyla anlatmak üzere hazırlandı. Yeni nesilleri, tarihin bu çok önemli mirasıyla buluşturacak anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz" diye konuştu.

Serginin Danışmanı Prof. Dr. Haluk Oral ise Çanakkale ile 30 yıldır ilgilendiğini, niyetinin genel olarak Çanakkale'yi anlatmak değil, Çanakkale'nin bazı ayrıntılarından bahsetmek olduğunu vurguladı.

Sergide görülecek panoların hepsinin birer kapı olduğunu anlatan Oral, şöyle devam etti: "Konuya giriş yapacağınız bir kapı... Eğer orada okuduklarınız ilginizi çekerse bunlarla ilgili pek çok kaynak bulunabilir. Eğer sergiyi gezenler, 'oradaki insanlara ne olmuştu, savaştan sonra o insanlara ne oldu' diye sorarsa bu sergi amacına ulaşmış olacak. Bu serginin amacı öğretmek değil, bilgi uyandırmak, bir şeylere dikkati çekmek. Böyle sergilerden sonra genellikle birileri 'benim dedemin babasından kalma belge vardı' diye gelir ve inanılmaz bilgiler ortaya çıkar. Bu sergilerle tarihle bağlantı kuruyorsunuz. Başka türlü ortaya çıkmayacak insanlar ortaya çıkıyor. Bu serginin yapılış amacı 'büyük zafer kazandık aferin bize' değil. Madem ki tarihten bir şeyler öğrenmek, hisse kapmak istiyoruz, aynı zamanda bizim de ona bir takım katkılarımız olması gerektiğine inanıyorum."

- "20 yıl boyunca o korktuğum dedemin elini denizin derinliklerinde aradım"

Serginin küratörlüğünü üstlenen belgesel yapımcısı Savaş Karakaş da Çanakkale Savaşı'nda gazi olan dedesi Hafız Hilmi Coşkun'un ağzından kendi hayatını anlattığı bir yazı okuyarak, Çanakkale Savaşı'na dair ayrıntılar paylaştı.

Henüz 5-6 yaşlarındayken dedesinin dizinde oturduğu bir fotoğrafı gösteren Savaş, şöyle devam etti: "O yaşlardaki Savaş'a bakıyorum ve korktuğumu hatırlıyorum. Dedem aldığı yaralar dolayısıyla sakat kaldığı için büyük korku hissediyordum. Ama İş Bankası bana o fırsatı verdi ve bu sayede dedemin elini korkmadan tutuyorum. 20 yıl boyunca dedemin Türk siperlerinde üzerilerine İngiliz gemilerinden atılan şarapnel parçaları ve bombalar yüzünden sakat kalmış elinden korktum.

1974 yılında dedemi kaybettik ve 1995 yılından bugüne kadar Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde tüm taraflara ait olan gemilerin peşinden koştum. 20 yıl boyunca o korktuğum dedemin elini denizin derinliklerinde aradım. Pek çok denizaltı ve savaş gemisinin keşfine tanık oldum. Türkiye'nin ve dünyanın ünlü su altı araştırmacılarıyla denizin derinliklerinde iz sürdüm.

Bütün bunları, Çanakkale Savaşları'nda yaşananlar unutulmasın diye bana 'Savaş' adını koyan dedemin hikayesiyle birlikte, sizlerin beğenisine sunuyorum. Bu sergiyi dedemin elini tutmak olarak görüyorum."

Serginin açılışına Müstecip Onbaşı'nın kızı Ulviye Balkan ve torunu Kenan Balkan ile Müstecip Onbaşı'nın vurduğu İngiliz E 20 denizaltısında bulunan William Long'un torunu John Shelton da katıldı. Burada aileler o dönemde yapılan ateşkesin sembolü olarak el sıkıştı.

Savaşa dair askeri objeler, yerli ve yabancı arşivlerden derlenen fotoğraflar ve belgelerin yer aldığı sergide, deniz ve kara savaşları ayrı bölümlerde anlatılıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısıyla imzaladığı, daha önce kamuoyuyla paylaşılmamış 3 askeri emir de serginin ilgi çeken belgeleri arasında yerini alıyor.

Savaş objeleri, orijinal belgeler ve belgesel filmlerden oluşan "Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915" sergisi, 15 Ağustos'a kadar açık kalacak.

Editör: TE Bilişim